Fornminnen

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll”

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll” är en av de mest kända hällristningarna i Skåne. Figurerna är bland de äldsta i Norden, de är inhuggna under äldre bronsåldern för ca 3 500 år sedan. Bilderna består av 50 yxor, 45 skepp, djur – bland annat en häst – yxbärande män med fallos och skålgropar. Yxorna avbildar verkliga ceremoniyxor av brons.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

I sydöstra Skåne har man funnit flera liknande yxor, bland annat i Borrby och Kivik.

I västra delen finns en njurformad figur. Det ser ut som om en mantel lagts ut på hällen och använts som form för bilden. Danska klädfynd från bronsåldersgravar visar hur ett sådant ytterplagg såg ut. En del forskare menar att ovalen visar solens färd och att hästen, ormen och skeppet, som alla finns i direkt anslutning till ovalen, är symboler inom bronsålderns mytologi. Där fungerar de som transportörer eller hjälpare vid av- och pålastning av solen på skeppet. På en ristning i Brantevik finns en liknande oval figur.

Hällen som upptäcktes så sent som på 1890-talet har vi flera tillfällen dokumenterats av svenska, danska och italienska forskare.

Ännu en hällristning är belägen sydväst om ”Yxornas häll”. I hagmark vid ett litet vattendrag bildar en större och några mindre hällar tillsammans ett hällristningsfält. På de mindre hällarna är skepp avbildade, ett av dem 50 cm långt. Den norra, större hällen har flera typer av bilder – skepp, yxbärande män som parvis riktar yxor mot varandra, djur och skålgropar.

300 meter söder om Simrislund, på östra sidan om kustvägen, finns en häll med cirklar och skålgropar. Figurerna är delvis ifyllda med röd färg.

Simrislundsristningen (i Simrishamns kommun) är en del av Horsahallens hällristningsområde.

(Text från skylt på platsen)

Hällristningar i andra delar av landet:

Flyhovs hällristningar

Nämforsens hällristningar, Ångermanland

Hällristningar i Kållandsö, Läckö slott

Glösa hällristningar i Jämtland

Släbro hällristningar, Nyköping

Stora Rickebyhällen, Enköping

Järrestadsristningen, Skåne

Hemstahällen i Hemsta hagar, Enköping

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll”

Brandskogsskeppet, Enköping

Himmelstalunds hällristningar

Hästholmens hällristningar

Hällristningar i Tanum

Åbyhällen, Sotenäs kommun, Bohuslän

Hästhallen, Torhamn, Karlskrona

1 svar »

Lämna en kommentar