fornminnen

Stora Rickebyhällen, Enköping

Stora Rickebyhällen är en stor berghäll i Boglösa socken i Enköping. I närheten finns också andra berghällar med hällristningar. Hällen är ca 19 meter i diameter och ristningarna består bland annat av skepp, fotsulor, djur, skålgropar, människor och solhjul. Hällen består också av en märklig ristning som kallas ”stolen i Rickeby”, som kan vara en avbildning av en livklädnad.

På hällen finns ett stort antal fotavtryck, både spår efter nakna fötter och skor. Alla är vända nedför berget med tårna riktade mot bergets fot. Äldre forskning såg fotspåren som en symbol för en gud som inte fick avbildas. Gudens fotspår fick markera dess andliga närvaro, att människor och gudar vandrar sida vid sida över hällen. Spåren kan också vara avsedda för rent mänskliga ritualer och ceremonier vid högtider som bröllop eller annat.

kulturbilder.wordpress.com Stora-rickebyhallen-16-aug-2014-3b kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

På berghällen finns 51 skepp, 5 kvinnofigurer, 2 djur, 18 ringkors (solhjul). 4 ringar, 2 spiraler, 1 livklädnad, 115 fotspår och ca 94 skålgropar.

Vissa partier av hällen är starkt vittrade och det är inte alla figurer som är rödmålade.

Skeppsbilder finns i mängder. De är ofta enkla och försedda med streck-tecknad besättning. Mast och segel saknas. Bronsåldersskeppen var inga segelbåtar utan paddlades fram. Hällristningsskeppet behöver nödvändigtvis inte ses som en avbildad kopia av en riktig bronsåldersbåt. Möjligen har den huggna skeppsfiguren även andra symbolvärde. Kanske var det så att den dessutom kunde transportera människor och föremål över andliga avstånd, inte bara geografiska. Att färdas i båt till nästa värld är en tro som finns i många religioner. Exempel på detta finns i den grekiska och i den fornegyptiska mytologin.

Skålgropar är små runda fördjupningar med oklar funktion. Eventuellt kan skålgropen vara en form av revirmarkering, ett sätt för människorna att muta in berget och markera sin närvaro.

Livklädnaden

Livklädnaden

Den här ristningen är framför allt känd för sin livklädnadsfigur. Den är djupt huggen. Det beror förmodligen på att livklädnaden huggits och slipats om och om igen vid flera olika tillfällen. Den är huggen över fem kvinnofigurer, de enda kända bland Upplands hällristningar.

I äldre litteratur kallas den för en ”stol” men idag räknar vi med att den snarare ska föreställa en livklädnad. Måtten och snittet påminner mycket om klädfynd från danska bronsåldersgravar. Livklädnaden var ett plagg som ingick i bronsåldersmannens garderob.

Kvinnofigurerna

Kvinnofigurerna

(Delar av texten från skylt på platsen)

Hällristningar i andra delar av landet:

Flyhovs hällristningar

Nämforsens hällristningar, Ångermanland

Hällristningar i Kållandsö, Läckö slott

Glösa hällristningar i Jämtland

Släbro hällristningar, Nyköping

Stora Rickebyhällen, Enköping

Järrestadsristningen, Skåne

Hemstahällen i Hemsta hagar, Enköping

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll”

Brandskogsskeppet, Enköping

Himmelstalunds hällristningar

Hästholmens hällristningar

Hällristningar i Tanum

Åbyhällen, Sotenäs kommun, Bohuslän

Hästhallen, Torhamn, Karlskrona

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s