fornminnen

Hästholmens hällristningar

Hästholmen ligger i Ödeshögs kommun i Östergöland. Hästholmens hällristningar är ca 3000 år gamla. Flest är skålgroparna som är 91 till antalet. Vad gäller figurer överväger skeppsbilder och 26 båtar seglar över hällen. Näst efter det har yxor avbildats, närmare 14 stycken. Så har vi hästarna som har gett platsen sitt namn – Hästholmen. Sju djurfigurer har hittats, dessutom en björntass! Det finns även en otydlig figure som kan vara en tvåhjulig vagn. Vagnar avbildares ibland på ristningar I inlandet. Vidare finns här rännformiga och ovala fördjupningar

Skålgropar till offer

Skålgroparna är den typ av ristning som har funnits under längst tid. De små groparna knackades in redan under stenåldern på friliggande block och i gravars takhällar. Antagligen offrade man i skålgroparna för att blidka gudarna. Ända in i vår tid har man på vissa håll lagt små föremål i skålgroparna i hopp om välgång. Skålgropar kallas även älvkvarnar, eftersom det har ansetts att älvor malde sitt mjöl i dem.

Skepp över hällarna

Skepp är ett av de mest förekommande hällristningsmotiven. Här är de enkla i utformningen. Några har bemanningsstreck, alltså streck som anses symbolisera mankspat ombord. Skepp förekom även som gravformer under bronsålder och yngre järnålder. Kanske skeppen på hällarna symboliserade den dödes färd till dödsriket.

Björnspår

Ett björnspår finns avbildat här. Björnen ansågs säkert vara ett mäktigt djur, i många kulturer anses den ha gudomliga krafter. Åker man till Himmelstalunds hällristninsgområde i Norrköping kan man se inristade spår efter en björn som har gått över hällarna och sedan förefaller ha ställt sig upp på bakbenen och blickat ut över bygden.

Hästar

Att avbilda häst och vagn hade en särskild innebörd. Hästen kom till Norden under just bronsålder och endast de rika hade råd med en häst som måste ha varit en symbol för status och makt. Hästen hade också en gudomlig status. Under bronsåldern dyrkade man solen och det ansågs at den drogs över himlavalvet av et par hästar.

Yxor

Yxor fanns förstås som arbetsredskap i vardagens bestyr men de som avbildats på hällarna är snarare de yxor som användes i kultiska sammanhang. De är ibland lyfta och kan då vara mycket större än figuren som håller i dem.

Varför ristningar?

Hällristningar knackades med stor sannolikhet in i ett kultiskt sammanhang, även om det finns andra teorier. Ser man till det symboliska bildspråket, vad vart och ett av föremålen/djuren stod för i samhället, verkat det troligt att de knackades in i samband med kultiska aktiviteter. Man kan anta att bilden blev en kontaktlänk mellan människan på jorden och den gudomliga himlasfären. Kanske en schaman utförde riter samtidigt som bilderna knackades in.

(Texten kommer från en anslagstavla på platsen)

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Hällristningar i andra delar av landet:

Flyhovs hällristningar

Nämforsens hällristningar, Ångermanland

Hällristningar i Kållandsö, Läckö slott

Glösa hällristningar i Jämtland

Släbro hällristningar, Nyköping

Stora Rickebyhällen, Enköping

Järrestadsristningen, Skåne

Hemstahällen i Hemsta hagar, Enköping

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll”

Brandskogsskeppet, Enköping

Himmelstalunds hällristningar

Hästholmens hällristningar

Hällristningar i Tanum

Åbyhällen, Sotenäs kommun, Bohuslän

Hästhallen, Torhamn, Karlskrona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s