fornminnen

Hemstahällen i Hemsta hagar, Enköping

I Enköping ligger Hemstahällen som är en hällristningslokal med närmare 500 ristningar.

På hällen finns mer än 200 skepp, ett trettiotal människofigurer, 67 djur, 2 ringar, 1 finklädnad, 7 fotsulor och över 100 skålgropar.

Vissa partier av hällen är starkt vittrade och det är inte alla figurer som är rödmålade.

Bröllopsparet och svinhjorden

Det finns många spännande scener på hällen. En av dessa är den så kallade bröllopsscenen. Omringade av en svinhjord omfamnar ett kärlekspar varandra, medan en tredje person vänder ryggen till.

Hällristningar brukar delas in i två olika ristningstraditioner, jordbruksristningar och jaktristningar. Hällristningarna i Enköpingstrakten tillhör gruppen jordbruksristningar och ingår i ett större område som sträcker sig från sydvästra uppland över till Västmanland. Människorna här livnärde sig på jordbruk, boskapsskötsel, jakt, fiske och insamling.

Hästspannet

Titta lite extra på hällens fina hästspann. Hästarna, som tycks vara sammanspända med tömmar, drar en vagn. På hjulet står en människofigur som kör hästspannet. Hjulet uppfanns under stenåldern, för ungefär 6 000 år sedan.

Skepp och skålgropar

Skeppsbilder finns i mängder. De är ofta enkla och försedda med strecktecknad besättning. Mast och segel saknas. Bronsåldersskeppen var inga segelbåtar utan paddlades fram. Hällristningsskeppet behöver nödvändigtvis inte ses som en avbildad kopia av en riktig bronsåldersbåt. Möjligen har den avhuggna skeppsfiguren även andra symbolvärden. Kanske var det så att den dessutom kunde transportera människor och föremål över andliga avstånd, inte bara geografiska. Att färdas i båt till nästa värld är en tro som finns i många religioner. Exempel på detta finns i den grekiska och i den fornegyptiska mytologin.

Många av skeppen på bergets övre del är djupt huggna. Det kan bero på att just dessa skepp var särskilt betydelsefulla och därför har huggits in om och om igen vid flera olika tillfällen. Människorna återvände säkert hit över lång tid i samband med ceremonier. Vissa figurer bättrades på och nya höggs in.

Skålgropar är små runda fördjupningar med oklar funktion. Eventuellt kan skålgropen vara en form av revirmarkering, ett sätt för människorna att muta in berget och markera sin närvaro.

(Texterna kommer från skyltar på platsen)

Hemstahällen

Hemstahällen

Några av hällens skålgropar, eller älvkvarnar som de också kallas

Några av hällens skålgropar, eller älvkvarnar som de också kallas

kulturbilder.wordpress.com hemsta-hagar-130 kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Djupt hugget skepp

Djupt hugget skepp

Djupt hugget skepp

Vagn bakom häst på den övre delen av bilden. Dessutom djupt hugget skepp.

kulturbilder.wordpress.com

Fotsulor

Fotsulor. Var det här man stod när man avgav äktenskapslöfte eller andra lojalitetslöften?

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Hällristningarnas symboliska eller praktiska betydelse har aldrig klarlagts helt och hållet. Många teorier har lanserats men inte några som kan ge besked om hur de användes. Sannolikt är att de kan ha använts i syften som har med livet och döden att göra och med arbete och vardag, kanske också utbildning. Platserna kan ha tjänat som lärosäten där människor fick ta del av kunskap från lärda män och tempel där ceremonier som namngivningar, vigslar och begravningar utfördes.

Hällristningarna tyder på en samhällsorganisation med regler där man kanske lärde ut åkerbrukets metoder, firade årstidernas växlingar eller annat som hörde det vardagliga värvet till.

Intressant är de många motiven med fruktbarhetsmotiv. (Historiken Bertil Almgren säger i sin skrift ”Hällristningarnas tro” att ordet fruktsamhet vore mer korrekt att använda.) På Hemstahällen ses ett till synes älskande par och en man som står med ryggen mot dem. Är han en bronsålderspräst som just välsignat paret och vill att de ska sätta många barn till världen? Har han just legitimerat deras äktenskap efter en ritual och en fest för släkten?

kulturbilder.wordpress.com

Hällristningar i andra delar av landet:

Flyhovs hällristningar

Nämforsens hällristningar, Ångermanland

Hällristningar i Kållandsö, Läckö slott

Glösa hällristningar i Jämtland

Släbro hällristningar, Nyköping

Stora Rickebyhällen, Enköping

Järrestadsristningen, Skåne

Hemstahällen i Hemsta hagar, Enköping

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll”

Brandskogsskeppet, Enköping

Himmelstalunds hällristningar

Hästholmens hällristningar

Hällristningar i Tanum

Åbyhällen, Sotenäs kommun, Bohuslän

Hästhallen, Torhamn, Karlskrona

Kategorier:fornminnen

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s