Bilder i olika ämnen

Gånggriften Stenstuan i Gladsax, Simrishamn

Den här platsen som Gladsax norre vång på gamla kartor. Gånggriften var ända fram i 1800-talet omgärdad av vattensjuk mark, kanske var det öppet vatten när den uppfördes. Dösar och gånggrifter brukar kallas storstensgravar eller megalitgravar av grekiskans mega (stor) och lithos (sten).

De är de äldsta byggnadsverken i Sverige, som fortfarande finns kvar. Megalitgravar är vanliga längs kustzonen i Västeuropa. I Skåne finns de i allmänhet i närheten av kusterna och längs de större åarna.

Gravarna uppfördes under några hundra år, ca 6600–3200 f. Kr. av en folkgrupp som kallas Trattbägarkulturen efter sina karakteristiska keramikkärl. Trattbägarkulturens folk var Sveriges och Danmarks första jordbrukare. Vid utgrävning av gånggriften 1978 fann man 4000 keramikskärvor. Krukorna sattes en gång ned med mat och dryck och vid graven. Man fann också knackstenar som kan ha använts för att rista på stenen.

Gånggriften består av en kammare av stenblock som bär upp ett takblock med en låg gång till själva gravkammaren. Gravarna var ursprungligen täckta med en jordhög, så att endast kammarens takblock var synliga. De uppfördes som släkt- eller familjegravar, men var också ceremoniella samlingsplatser. Gånggrifterna ligger ofta i områden som senare blev bronsålderns centralområden.

Gånggriften anlades ca 3700 f.Kr. På takblocket finns hällristningar inhuggna. De består av sju stora skepp, en osluten cirkelform, yxor med eggarna riktade in mot cirkeln och omkring 90 skålgropar. Hällristningarna tillkom under bronsåldern, cirka 1800-500 f.Kr. Skålgropar är en enklare form av hällristningar. De höggs in på berghällar eller lösa stenblock över hela Europa under större delen av förhistorisk tid, men de är vanligast under bronsåldern. Detta visar att platsen har kontinuitet, att den utnyttjats och varit viktig för ceremonier under lång tid. Omkring 500 meter mot nordväst finns ytterligare en gånggrift, den så kallade ”Dyssen” med tre inhuggna fotsulor och 223 skålgropar.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s