Olika ämnen

Porla brunn

Första gången Porla källa omnämns, är år 1616. Men redan på medeltiden stannade munkarna till vid Porlakällan, för att dricka av det heliga vattnet och stärka kropp och själ.

Dricka brunn bland vanliga människor blev populärt i och med att Urban Hjärne (död 1724) kunde påvisa att vissa källors vatten var hälsobringande.

Pulle källa, som källan kallades fram till början av 1800-talet, var känd bland landets läkare redan under 1700-talet, vilket gjorde att läkare så smått började ordinera sina patienter till orten. Då, liksom under medeltiden, fick de brunnsdrickande vistas under bar himmel, vilket gjorde att de för det mesta var folk från trakten, som stannade under några dagar vid källan.

Med tiden spred sig ryktet om vattnet och det började komma gäster längväga ifrån. Gäster som önskade sig möjligheten att sova inomhus, någonstans att laga mat, stall till hästarna, någon läkarkunnig på platsen och det kanske allra viktigaste, något att roa sig med under vistelsen.

De gamla husen rustades upp, nya tillkom och år 1809 byggdes två badhus och en träbyggnad över källan. Vid den tiden låg besöksantalet runt 500 personer om året. Till dessa behövdes ett hundratal anställda, som sörjde för gästernas bekvämlighet.

Brunnskulturen vid Porla lämpade sig bäst för sjukdomar som berodde på blodbrist av något slag, men även för kroniska mag- och nervlidanden och kvinnliga underlivssjukdomar. Redan tidigt på våren var det dags att beställa rum, för en eller två terminer och det fanns tre klasser att välja på (en termin varade i 3 – 5 veckor). Gästen började kuren försiktigt med att dricka ett litet glas vatten på morgonen, för att sedan stegvis öka till några glas. Detta upprepades sedan, tre, fyra gånger om dagen. Mängden reglerades av brunnsläkaren. Vid kurens slut hade mängden trappats ner, så att man slutade med samma dos som första dagen. Särskilt graderade glas fanns att köpa med tillhörande sugrör. Sugrören måste användas för att inte tänderna skulle ta för mycket skada av det järnhaltiga vattnet.

De sjukaste togs in på brunnslasarettet. Här fick medellösa visa intyg på att någon garanterade att vistelsen skulle betalas. I kuravgifterna ingick brunnsdrickning, läkare och predikant, men betalning för uppehället tillkom. Det kunde bli dyrt för en större familj att dricka brunn, då alla kostnader summerades.

Läkarna rekommenderade varma och kalla bad, olika sorters lerinpackningar och långa promenader i parkerna och på de små skogsvägarna runt Porla. Gästerna kunde även spela krocket, kägelspel, tennis och biljard. Det fanns även en handelsbod, läsrum, post och telegraf. För gäster som tyckte om musik fanns ett musikkapell, som spelade dagligen.

Redan vid 21.00 ringdes det till stillhet, då det tog på krafterna att dricka brunn och de flesta fick stiga upp redan före klockan fem på morgonen. Det var de som besvärades av synliga sjukdomar som ”störde” de andra gästerna. De var tvungna att vara ur vägen, när ståndspersonerna kom vid sex-tiden för att dricka brunn.

Om resultatet av kurerna vet man inte så mycket. Men det berättas om en fru, som levt i ett ofruktsamt äktenskap i nio år, att när makarna gemensamt genomgick en kur, resulterade det i att hon åtta år i rad nedkom med en ny familjemedlem. Beläggningen runt sekelskiftet var mellan 400-500 personer, men i slutet av 1930-talet började besöksströmmen mattas av, för att slutligen upphöra när badhuset år 1939 eldhärjades.

Kvar från Porlas storhetstid finns bara ett fåtal av de magnifika byggnaderna och så vattnet, som ännu flödar, lika klart, kallt och gott, som under medeltiden.

(Text från skylt på platsen)

kulturbilder.wordpress.com

Doktor E. O. Lidin. Intendent och läkare vid Porla brunn 1896-1912 och 1927-1932.

kulturbilder.wordpress.com

Paviljongen

kulturbilder.wordpress.com

Här kan man än idag dricka vattnet direkt från källan.

kulturbilder.wordpress.com

Ett av de äldsta husen

Detta är ett av de äldsta husen i Porla och byggdes före 1810. På nedre våningen fanns brunnshandel, post, telefon och kontor. Där sålde man bland annat poletter till bad och hästskjuts. På övre våningen fanns linneförråd och rum för överklassen. Idag är fastigheten privat.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

porla-brunn-108

En del av personalen på Porla. Här är det baderskorna som har kaffepaus. Bilden hittades här.

porla-brunn-109

Så här såg det ut när Porla brunn ännu var i bruk. Bilden hittades här.

Kategorier:Olika ämnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s