fornminnen

Glösa hällristningar i Jämtland

Glösa hällristningar i Jämtland

I området, som ligger mellan Östersund och Åre, finns vandringsleder, fångstgropar och hällristningar med mängder av älgfigurer. Bästa utbyte av platsen får man om man kommer när snön har smält och hällristningarna är helt synliga.

Platsen vid ristningarna var viktig för fångstfolkens ritualer. Kanske var det en plats där stammen samlades varje år. Fångstfolken levde på jakt, fiske och insamling av växter. De kom till dessa trakter i Mellannorrland så fort inlandsisen hade smält, ungefär 7000 f. Kr. Från Kristi födelse och framåt i tiden levde både bönder och fångstfolk i vårt område.

Från detta fångstfolk stammar samernas förfäder. De övriga av fångstfolket kom att finna sin utkomst inom jordbruket. De senaste tusen åren har jaktens betydelse minskat och idag lever ingen längre så som fångstfolken gjorde. De som sist lämnade ett fångstfolksliknande liv var de renskötande samerna.

Vad betydde hällbilderna?

De som gjorde dessa bilder hade en annan världsbild och religion, och andra tankar om rätt och fel, än vi som lever idag. Vi är biologiskt likadana människor, men våra kulturer och samhällen är helt olika. Och deras kultur och tänkande känner vi bara ytligt. Hällbilderna hade religiös betydelse för fångstfolket. De var symboler och alla som levde då förstod dem.

För oss är det omöjligt att helt förstå ristarnas hällbilder. Men vi försöker, och forskningens olika tolkningar står ständigt mot varandra och diskuteras.

Hällbilder – olika typer

I Skandinavien finns två olika typer av hällbilder. I Sydskandinavien finns så kallade bonderistningar. De flesta figurer där anknyter till jordbruk och fruktsamhet; plogar, skålgropar, kvinnor, män och även skepp och fotsulor. De är gjorda under bronsåldern, 1800 – 500 f.Kr.

I norra Skandinavien finns hällristningar och hällmålningar. Främst djurfigurer är avmålade. De nordliga hällbilderna bedöms vara betydligt äldre än de sydskandinaviska. Ristningarna här i Glösa kan vara gjorda ca 4000-3000 f. Kr.

(Text från skylt på platsen)

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Hällristningar i andra delar av landet:

Flyhovs hällristningar

Nämforsens hällristningar, Ångermanland

Hällristningar i Kållandsö, Läckö slott

Glösa hällristningar i Jämtland

Släbro hällristningar, Nyköping

Stora Rickebyhällen, Enköping

Järrestadsristningen, Skåne

Hemstahällen i Hemsta hagar, Enköping

Simrislundsristningen eller ”Yxornas häll”

Brandskogsskeppet, Enköping

Himmelstalunds hällristningar

Hästholmens hällristningar

Hällristningar i Tanum

Åbyhällen, Sotenäs kommun, Bohuslän

Hästhallen, Torhamn, Karlskrona

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s