Textarkivet

Hoten mot Sverige: Amerikanska förvaltningsbolag tar över Stockholmsbörsen

Det amerikanska förvaltningsbolaget Blackrock har väckt uppmärksamhet i Sverige genom sin expansion och genom sitt sätt att kvotera in styrelsemedlemmar. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och Stockholmsbörsens näst största ägare, snart kanske den största. Blackrock kvoterar in kvinnor och etniska minoriteter i sina styrelser vilket i praktiken innebär att man diskriminerar andra. De vill också tvinga andra företag att följa den modellen. 

I år går företaget hårt in för att etablera sina mångfaldplaner överallt där de kan påverka. En tredjedel av styrelserna som Blackrock investerar i ska bestå av kvinnor och minst en person i en styrelse ska vara icke-vit. Deras policy är ett hot mot företag som inte vill kvotera eller har ett tillräckligt program för ”hållbarhet”. Nyligen såg Blackrock till att Carl-Henrik Svanberg röstades ned som ordförande i Volvo AB.

Ekonomen Magnus Stenlund på Swebbtv har kommenterat Blackrock och har en del att säga om företagets policy:

(Klicka på bilden för att komma till en videokommentar från Stenlund)

Blackrock, världens största kapitalförvaltare, vill genomdriva en mångkulturalisering av företagen från topp till botten, och radikalkvotera deras styrelser. Och man kan mycket väl lyckas få igenom sin vilja, för privata företag är inte skyldiga att anställa den som är bäst kvalificerad, så länge som man uppfyller de lagar som finns om diskriminering. Dessa lagar uppmuntrar dock till att diskriminera de män som i sin karriär når eller skulle kunna nå en ledande ställning. De beivras inte heller när det kommer till uppsåtlig diskriminering av majoritetsbefolkningen, otillåten så kallad positiv särbehandling.

Enligt regeringsformen 9 kap. 5§ 2st så ska vid tillsättning av statliga anställningar,: ”avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet”. Varför? Jo, därför att såväl på myndigheter som företag, så kan varje avvikelse från den meritokratiska principen förväntas ge sämre avkastning, anställa färre, erbjuda lägre lön, bli mindre innovativa och erbjuda sina konsumenter sämre och dyrare produkter och tjänster, samt inte heller därmed kunna lämna lika mycket bidrag till samhället i form av skatter och avgifter.

När man kvoterar in människor så är det per definition att upphäva meritokratin. Och i chefsposition så gör sämre människor mindre nytta och mer onytta än de annars skulle göra. Det slår på ett allmänt plan på hela samhället och går att avläsa i lägre BNP-nivåer. Och på det personliga planet handlar det om tragedier. Orättvisa tillsättningsbeslut där talanger och kunniga personer tvingas underordna sig dem som rätteligen borde vara en eller flera nivåer under dem.

Samma ämne:

Pensionerna rasar

Blackrock som politisk fondförvaltare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s