Sevärda platser

Skuleberget, Kramfors, Ångermanland

Skuleberget ligger i Kramfors kommun och är ett populärt utflyktsmål. Berget är 295 meter högt över havet, men för 9 600 år sedan låg hela berget utom toppen under havsvattennivån.

Skuleberget består av Nordingrågranit som bildades för 1 600 miljoner år sedan. Arkeologer har hittat fynd på bergets östra sida som tyder på tillverkning av redskap för omkring 8 000 år sedan. De hittades ungefär 165 meter ovanför havet, vilket bör ha varit nära den dåvarande havsnivån. Trettio meter över havet har man funnit bronsåldersrösen, så det går lätt att beräkna när människorna lämnade spår efter sig.

Skuleberget ligger i Höga kusten-området mellan Härnösand och Örnsköldsvik där det finns många sevärdheter. Nationalparken Skuleskogen med vandringsleden Höga Kustenleden är välbesökt och många uppskattar den spektakulära Slåttdalsskrevan som är en 200 meter lång skreva som man kan vandra längs.

Man kan ta sig upp för Skuleberget genom att vandra vid sidan av berget och man kan även ta sig upp med lift under sommaren. Från besökscentret Naturum som ligger nedanför Skuleberget går en brant stig upp till toppen av berget. Det är en stenig väg som kan vara besvärlig att gå uppför för den som är äldre. Det är lätt att halka på hala rötter och man måste se upp var man sätter ned foten. Yngre människor klarar att gå uppför branten på 45-60 minuter, medan äldre får räkna med över en timme. Stigens längd är  omkring 550 meter.

På 185 meters höjd finns en grotta där rövare ska ha vistats under 1600-talet. Det påstås att de ägnade sig åt plundring i trakten. Grottan som omväxlande kallas Kungsgrottan, Rövargrottan och Skulegrottan går att se från marken.

Den som vill ägna sig åt mer avancerad klättring kan kan ta sig upp på Skulebergets östra sida. Det finns fyra leder att välja mellan och man kan hyra utrustning och även få hjälp av klätterpersonal.

Högst upp på Skuleberget finns en stuga som är öppen under sommarmånaderna. Där kan man äta och fika. På berget finns skulpturen ”Skrubban” av Hans Hedberg. Den placerades där 2004 för att hedra att Höga kusten blev ett Världsarv år 2000.

 

svenska kulturbilder

Naturum och Skuleberget. I ringen uppe till vänster i bild finns grottan.

svenska kulturbilder

Skylt i början av den branta stigen mot toppen

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Utsikt från grottan

svenska kulturbilder

Grottan

svenska kulturbilder

Utsikt från toppen. Skulpturen ”Skrubban” i förgrunden.

svenska kulturbilder

Utsikt från toppen. Parkeringsplatsen vid Naturum syns till vänster

svenska kulturbilder

Utsikt från toppen

svenska kulturbilder

Skylt på toppstugan

svenska kulturbilder

Mer från Ångermanland:

Avfolkningsbygder i Ångermanland

Nämforsens hällristningar

Holms gravfält

Olofsfors bruk

Bredbyns gästgiveri

Ångermanland

Bryne från yngre stenåldern

Kramfors (1856)

Minnen av heden tro och kult i norrländska ortnamn.

Gammelgården, Myckelgensjö

Sollefteå, Ångermanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s