Olika ämnen

Axel Rynings ståtliga gravmonument i Länna kyrka

Länna kyrka ligger i Lännaby i Norrtälje kommun alldeles intill Länna Kyrksjö. Kyrkan uppfördes omkring år 1300 på en plats där det tidigare sannolikt har funnits en kyrka. I den nuvarande kyrkan finns en dopfuntsfot från slutet av 1100-talet som troligen kommer från den äldre kyrkan. Länna kyrkas vapenhus tillkom under början av 1400-talet.

I kyrkan finns en stor gravtumba i koret. I många kyrkor finns ståtliga gravmonument över betydande personer. I Länna kyrka i Lännaby finns ett sådant monument över riksrådet och friherren Axel Nilsson Ryning, född 1552, död 1620 och hustrun Margareta Bielke som tillsammans ägde Penningby slott.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbildersvenska kulturbilderAxel Nilsson Ryning var riksamiral, riksmarsk, riksråd och friherre. Han ägde Tuna gård i Österåker, Penningby slott och Nynäs herrgård i Ösmo. Han var son till Nils Eriksson Ryning och Ingeborg Trolle. Hustrun Margareta Bielke som han gifte sig med år 1613 var dotter till Claes Nilsson Bielke och Elin Fleming.

Ryning inledde sin karriär när han år 1592 utnämndes till hertig Karls råd och lyckades medla fram försoning mellan hertigen och sex rådsherrar som år 1590 häktats för förrädiska stämplingar. År 1595 utsågs han till riksråd och riksamiral och deltog i fredsmötet i Flaksjöbäck 1602 mellan svenskar och danskar. Han belönades av Gustav II Adolf för sina förtjänster för riket och hertig Karl, som var far till Gustav II Adolf. Axel Nilsson Ryning blev år 1617 upphöjd till riddare. Han avled den 8 januari 1620 och begravdes den 16 juli samma år i Länna kyrka.

Ryning hade en anrik släkt vilket framgår av alla vapensköldar på gravmonumentet. Adeln och svenskar i äldre tider var noga med sina stamtavlor och det var viktigt för varje man och kvinna i en ädel släkt att föra sitt ståtliga arv vidare. Ryning avled barnlös men fick ett imponerande gravmonument för sina insatser för riket.

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:, ,

Lämna en kommentar