Runstenar och bildstenar

Runstenar Östergötland – Ög 155

Ög 155, Sylten, Bjällbrunna ägor, Styrstads socken, Lösings härad, Norrköping

þurfriþ × risti × eftiʀ × askut × auk × kauta sunu × sina × stin × þasi × han × kuti × etaþis × i × ikuars × hilfniki ×

Torfrid reste efter Åsgöt och Göte, sina söner, denna sten. Göte avled i Ingvars härskara

Runsten av gråröd granit, ca 210 cm hög.

Daterad till ca 980-1015.

Svenska Kulturbilder

”Runstenen här vittnar om en dramatisk historia. Hundratals män under ledning av vikingahövdingen Ingvar drog i österled, en forntida östgöre deltog.

En hemmavarande förälder berättar om sonens öde:

Torfrid reste efter Åsgöt och Göte, sina söner, denna sten. Göte avled i Ingvars härskara

Ytterligare en Ingvarssten finns i Östergötland. Den är dock något osäker. I Södermanland och Uppland står 23 Ingvarsstenar. Stenarnas texter tyder på att Ingvarståget som det kallas blev en katastrof. Nästa alla deltagare avlider eller försvinner.

Ingvar var en yngling som växte upp i släktkretsen kring sveakungen. Flera skäl till utfärden kan ha funnits, men omfattningen tyder på att den bör ha godkänts eller uppmuntrats av kungamakten.

Kanske var de som slog följe med Ingvar bondsöner som ställde upp med skepp. Kungen hade rätt att utlysa ledung vilket kan jämföras med en slags värnplikt där man måste ställa upp med skepp och män. Vid denna tid var Anund Jakob kung i Sveariket. Han kan ha utlyst ledung för att hjälpa sin svåger Jaroslav som härskade över Gårdarike och sedan 1019 även Kievriket.

Om detta kan man läsa i den medeltida isländska sagan Ingvar den Vittfarne. Enligt sagan far Ingvar med trettio skepp och mellan 500-1000 man på resan till Gårdarike, de slaviska områdena öster om Baltikum. Där blir de kvar i tre år och bistår furst Jaroslav i striderna mot nomanfolket petjenegerna.

Resan blir strapatsrik. Skeppen lyfts över forsar, männen råkar i strid och Ingvar får även ett giftermålsanbud från drottning Silkesiv. Vid denna tidpunkt drabbas männen av en farsot, troligen dysenteri eller sumpfeber. Under ett dygn avlider många av männen och bland dem även Ingvar, endast 25 år gammal, år 1041. Av tolv återvändande skepp kommer endast ett hem. Till minne av de döda reser sörjande släktingar runstenarna.

Med Ingvarståget upphörde i princip de större svenska färderna i österled. Skandinaverna fick konkurrens av engelsmän som lämnat sitt land efter den normandiska erövringen 1066 och vikingatiden fick ett slut.”

(Text från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s