Runstenar och bildstenar

Bildsten Hammars 1, Lärbo socken, Gotland

Bildsten Hammars 1 – Lärbo socken

Denna ståtliga bildsten är 3 m hög ovan jord. Enligt professor Sune Lindqvists tolkning är detta berättelsen om Hild vars huvuddrag återfinns i Snorres Eddasaga som nedteckandes på 1200-talets första hälft. Men stenen är från tidigt 700-tal.

Bild 1 (den översta bilden) föreställer en kvinna mellan två beväpnade män. Kanske är det konungadottern Hild som här rövas bort av Heden, en rivaliserande konung till hennes far Hogne.

Bild 2 visar hur en häst bundits till marken och två män står med uppsträckta händer. Möjligen återger denna scen hur Hogne ber om råd hur han skall få tillbaka sin dotter.

Bild 3 återger troligen hur man offrar till Oden, kanske för att bringa lycka i sökandet efter Hild.

Bild 4 visar skepp med stridande män som lägger till vid land. På stranden står en kvinna med fackla i handen. Bakom henne syns krigare med sköldar och svärd. Möjligen försöker Hild här mäkla fred mellan den stridande fadern Hogne och Heden.

På Bild 5 kan vi se att det trots detta blir en strid där en man fallit ur hästens sadel. Kanske slutar denna strid inte förrän i ”Ragnarök” d.v.s. med världens undergång.

Den sista bilden visar det stora skeppet med rutat segel som inte hör till sagan men som förekommer på de flesta bildstenar. Dessa bilder ger en god bild av hur vikingaskeppen kunde se ut, rustade antingen för handel eller strid. Det rutade seglet förklaras av att det flätats samman av vävda stycken i olika färger.

B-hammars1-29974-1

B-hammars1-29974-2

B-hammars1-29974-3

Fler bildstenar finns här.

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s