Olika ämnen

Verktygsskatten från Mästermyr på Gotland

I en monter på Historiska museet i Stockholm finns en unik samling verktyg från 900-talet. De hittades 1936 av en bonde som plöjde på sin åker i Mästermyr i Sproge socken på Gotland. Fyndet har sedan kallats Mästermyrfyndet. Det som hittades var en ekkista med en kedja av järn runt kistan. När den öppnades hittades en unik samling verktyg som troligen ägts av någon eller några hantverkare.

Den kan ha hamnat i åkern som på 900-talet var en sjö. Båten de for i kan ha kapsejsat eller så kan de har gått genom isen om det var vintertid med frusen sjö.

Verktygen i kistan visar att dåtidens hantverkare var skickliga och hade gott om avancerade verktyg. Det rör sig om ca hundra föremål som visar att innehavaren var mångsidig och var grovsmed, snickare, låssmed och kopparslagare.

Verktygen var bland annat släggor, hammare, järnsax, skafthålsyxor, en tväryxa, navare, stämjärn, skavjärn, sågblad och filar.

Kistan representerade på sin tid ett högt värde.

Några av föremålen i kistan från Mästermyr
Några av föremålen i kistan från Mästermyr

Samma ämne:

Fornfynd

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:, ,

1 svar »

  1. Bonden var Hugo Kraft som gjorde fyndet, han fick 600,- för fyndet som idag motsvarar 20 000,- som han delade med sin dräng.

Lämna en kommentar