Olika ämnen

Askeberga skeppssättning, Skövde

Askeberga skeppssättning, eller Rane stenar som platsen också kommit att kallas är landets näst största skeppssättning efter Ale stenar vid Skånes kust. (En annan stor skeppssättning finns i Nässja i Vadstena kommun.) De enorma stenblocken har beräknats väga mellan 25 – 30 ton. Anläggningen är drygt 55 meter lång. Stenarna är sanna i formen av ett skepp. Man kan också likna formen vid ett hus, eftersom hus vid den här tiden kunde ha en liknande form. Monumentet tros vara byggt under yngre järnålder – för cirka 1000 – 1500 år sedan.

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Bygget av det här monumentet måste ha inneburit en enorm arbetsinsats, både fysiskt och sett till organisationen. Vi vet inte exakt vet vad man ville ha sagt med ”skeppsbygget”. Vi kan däremot förstå att det levande samhället bakom monumentet måste ha varit välorganiserat och förmodligen skiktat.

Monumentet kan ses som en grav eller ett minne över en storman som styrt över bygden, men det måste även ha gett återsken över dåtidens befolkning i bygden kring Vad.

I trakten finns många gravar från hela järnåldern. Oftast är de uppbyggda av sten och jord (s.k. stensättningar). De visar att bebyggelsen varit fast rotad, särskilt på den södra sidan av Tidan. De goda betesmarkerna på lerslätten kan ha inneburit att jordbruket då, som idag var inriktat på djurhållning.

Flistad kyrka ligger knappt 2,5 kilometer bort från skeppssättningen. Där finns en stor gravhög som kommit att kallas kung Ranes hög. Gravhögen kan vara byggd någon gång 800-1000 år e.Kr. f. Flistad kyrka måste en gång ha byggts precis på en av de självklara mötesplatserna i bygden.

Ranes båda monument kan ses i samband med den stormannagård som en gång fanns i Vad och som också gett bygden dess namn – Vadsbo. Var någonstans den här ”kungsgården” kan ha legat vet vi inte idag. Vid ett ”vad” vid Tidan finns en plats med det fantastieggande namnet Sigtunaholm. Namnet Tun brukar knytas till kungs- eller stormannagårdar. Kanske var det här bygdens härskare hade sin gård under sen järnålder och tidig medeltid.

Ranes monument har varit samlingsplatser sedan de byggdes för över 1000 år sedan. I skeppssättningens södra del finns resterna efter en mer modern samlingsplats: ett flaggstångsfundament som gjutits inne i fornlämningen den 19 juni 1942. Det kan ses som ett minne från midsommarfirande vid skeppssättningen under krigsåren 1939-1945.

(Text från skylt på platsen)

Vägbeskrivning till skeppssättningen:
Från Skövde med bil: 25 km, ca 20 min
Från Skövde kör väg 200 mot Tidan. I Tidan skyltat. Ligger väster om Tidan.

3 svar »

    • Uppgiften om dateringen kommer från en skylt på platsen, men vi utesluter inte att det kan ha blivit något fel på vägen. Vi ska försöka få mer information och återkommer under sommaren.

  1. Vilken tidsålder det handlar om är svårt att avgöra. Flera hävdar yngre järnåldern tiden 500 till1000 efk. hembygdsföreningen har försökt få tillstånd till att göra provborrningar för att om möjligt kunna avgöra olika tidsperioder det rör sig om men fått avslag av länsstyrelsen .

Lämna en kommentar