Minialbum

Stationshuset i Dals Rostock, Mellerud

Dals Rostock, tätort, Gunnarsnäs socken, Nordals härad, Dalsland. Ortnamnet har tolkats som ett inhemsk Råstock, samhörigt med torpnamnet Råbäck i samma område. Även om namnet inte tillkommit genom uppkallelse efter staden Rostock i Tyskland, har dess stavning dock sannolikt påverkats av det tyska namnet. Tätorten har vuxit fram kring Rostocks brunnsanläggning, tillkommen på 1700-talet. Dals, åsyftande ortens läge i Dalsland, är äldst belagt i namnet på poststationen, inrättad 1908. (Svenskt ortnamslexikon)

År 1879 invigdes järnvägen som går genom Rostock. Den kallas Dalslandsbanan och anlades av Dalslands Jernvägsaktiebolag (DJ) och norska intressenter. Inledningsvis gick järnvägen mellan Fredrikshald (Halden) i Norge och Sunnanå öster om Mellerud. 1942 övertogs banan av Bergslagernas Järnvägsaktiebolag, men förstatligades 1947 och övertogs sedan av SJ – Statens Järnvägar.

Idag är banans sträckning ändrad och de tåg som passerar här går mellan Oslo och Göteborg. De har funnits tre stationshus i Dals Rostock. Det första var en mindre byggnad som uppfördes 1879. Den var placerad ovanför Rostocks Brunn 1 km från den nuvarande byggnaden. Vägen mellan det dåvarande stationshuset och hälsobrunnen var brant och besvärlig. Det gjorde att resgods ibland fick hämtas med häst och vagn i Mellerud.

I takt med att samhället växte uppfördes en ny byggnad 1908 som var bättre placerad. Det blev en byggnad på två våningar där stinsen och hans familj också kunde bo. Rostock växte och fick sommartid besökare till hälsobrunnen och under vintern var orten populär som skidort. Söder om samhället låg Kroppefjälls sanatorium där man mellan 1911 och 1960 tog emot patienter med lungtuberkolos.

Ett tredje stationshus och en ny järnvägsstation byggdes 1941 och den gamla byggnaden revs samtidigt. Persontrafiken i Rostock upphörde 1969 och 1974 revs den nya stationen.

Stationshuset i Dals Rostock

Det stationshus som finns idag är en modell av det gamla stationshuset som stod på samma plats mellan 1908 och 1941. Huset är i skala 1:2 och tillkom som ett arbetsmarknadsprojekt. Det byggdes i delar på annan plats och sattes ihop på platsen. Huset förvaltas av en ideell förening, Stationshusföreningen, Dals Rostock, och med huset som focus vill man levandegöra ortens historia.

Samma ämne:

Järle station, Nora
Snäcke sluss, Mellerud
Gårdsbutiker i Dalsland

Lämna en kommentar