Museum

Voxnabruk, Ovanåker (Woxna bruk)

Voxnabruk (Woxna bruk) är en småort och tidigare brukssamhälle i Ovanåkers kommun med omkring 125 invånare.

Historia

Voxnabruk har på många sätt en spännande historia. Många kända personligheter har varit involverade i driften av bruket. En av dem är Wilhelm Kempe som 1881 blev ägare till Voxna bruk Furudals bruk, Ljusne bruk och Dalfors bruk. Bruket har under sin tvåhundraåriga historia drivits av 17 olika brukspatroner.

Voxna bruk var i slutet av 1700-talet ett av Nordens största järnbruk där omkring 1 000 personer verkade och bodde. Fem generationer av Jussi Björlings förfäder arbetade där och det var Jussis farfar som tog namnet Björling när han som mästersmed flyttade från Voxna till Strömsbruk.

Voxna gamla masugn

År 1724 upptäcktes järnmalm i Gymåsberget. Efter det ansökte assessor Anders Swab om att få anlägga ett bruk vid Selmån i Ovanåkers socken och kalla det Voxna bruk. 1726 erhölls bergsprivilegium som innefattade masugn och en hammare med två härdar. Masugnen placerades där för att det fanns god tillgång på skogsråvara. Grundarna av masugnen var Anders Swab, Johan Urlander, Henrik Gahn och Johan Munktell.

År 1838 revs den gamla hyttan och en helt ny byggdes upp med underdel av huggen gråsten. År 1857 byggdes den om igen och gjordes högre. 1874 stängdes hyttan men stångjärnssmidet vid bruket fortsatte till 1888.

Smedjan

I Voxnabruk började man framställa järn 1726. En stångjärnssmedja byggdes 1893 på samma plats där det tidigare funnits en stångjärnshammare som förstörts av brand. Tackjärnet till smedjan hämtades från Ljusne. Järnbruket lades nedefter första världskriget och i stället arbetade man en tid med stålframställning. 1932 lades smidestillverkning ned. Den gamla masugnen och det som var smedjan ligger på olika platser i Voxnabruk.

Herrgården

Voxna Herrgård började byggas 1791 åt den då nyblivne bruksägaren J C Müller. Voxna bruk. Byggnaden uppfördes på samma plats där en äldre herrgård funnits. Den revs av Müller som lät byggmästaren Lars Rehnvall från Bollnäs bygga den nya herrgården.

Fastigheten är byggd av slaggsten och korsvirke och fasaden är vitputsad. Byggnadsstilen är en blandning av rokoko och gustaviansk klassicism och herrgårdens storlek gör att den ibland kallas för Hälsinglands enda slott.

Under brukstiden fungerade slottet som pensionat, semesterhem och sommarkoloni för barn till bolagets anställda.

Ett klocktorn i barockliknande stil tillkom år 1800.

Under 1970- och 1980-talet tillverkade Dr Skora från Hamburg vaxdockor som ställdes ut på herrgården. Så länge dockorna fanns att se på herrgården besöktes den av över 60 000 personer om året. 1983 flyttades de först till Huskvarna och köptes sedan upp av Pigge Verkelin på Gotland. Det har länge funnits önskemål om att få tillbaka dockorna till herrgården vilket kan vara på väg att realiseras.

Idag används herrgården som konferensanläggning och festvåning.

svenska kulturbilder

Herrgården

svenska kulturbilder

Del av Smedjan

svenska kulturbilder

Masugnen

Länkar:

Voxna hembygdsförening

Jussi Björlingsällskapet

Litteratur: Skogen bakom palatset, av Ingalill Jansson

Voxnabruk och masugn:

Kategorier:Museum

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s