Tankar om samhället

Sverigedemokraterna har förlorat sin själ

Efter 2015-2016 inledde Sverigedemokraterna en liberalisering av sin politik som innebar att partiet anpassade sig till Moderaterna och KD. Fler tongivande invandringskritiker sparkades ut och man gjorde sig av med hela det gamla ungdomsförbundet. Opinionsbildaren Mats Dagerlind (numera på Samnytt) var förundrad över att SD ville öka antalet kvotflyktingar och trodde sig se möjligheter för att ett nytt parti med tuffare framtoning skulle kunna bildas.

I maj 2016 röstade riksdagen för att närma sig Nato genom ett värdlandsavtal. Avtalet innebär att Sverige kan bli värdland för övningar som genomförs av Nato. SD hade chansen att begära att beslutet skulle skjutas upp genom en vilandeförklaring, men gjorde inte det och argumenterade inte ens för det.

Det var inte för så många år sedan som Sverigedemokraterna var motståndare till både EU och Nato. Inför valet 2018 drev de fortfarande frågan om att lämna Europeiska unionen. Jimmie Åkesson ville driva frågan om att folkomrösta om EU, men eftersom SD inte varit tydliga i sitt motstånd mot EU skulle ett resultat av en sådan folkomröstning kunna bli vilket som helst. Efter valet 2018 ändrade partiet sin politik när Jimmie Åkesson på ganska kort tid ändrade inställning och föreslog att Sverige skulle stanna kvar i EU. Hela partiet följde lojalt med på den linjen.

I december 2020 gick SD med på att införa en Natooption som innebär att det blir möjligt att söka medlemskap i Nato. När kriget i Ukraina bröt ut gav SD stöd för att skicka vapen till Ukraina. Det var att frångå en tidigare svensk praxis om att inte skicka vapen till krigförande länder, vilket vi inte gjort sedan 1939 när vi hjälpte vår grannland Finland.

Kort därpå gav SD stöd till EU:s massflyktsdirektiv som utlöstes för första gången och innebär att flyktingar från Ukraina sprids ut i olika EU-länder och att de får tillfälligt uppehållstillstånd i EU i minst ett år med förlängning i ytterligare två år. Ukraina är ett slaviskt land som har gränser till Ryssland, Vitryssland (Belarus), Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien. Ukraina har en befolkning på mellan 41 och 45 miljoner invånare. Det största gruppen är ukrainare (omkring 75 procent), ryssar (omkring 20 procent) och dessutom belaruser, ungrare, rumäner, polacker, romer och judar. Dessutom omkring en miljon muslimer. De bästa för alla parter hade varit om flyktingarna stannade kvar i det slaviska området och att Sverige och andra länder skickar humanitär hjälp som underlättar deras tillvaro tills de kan flytta tillbaka.

Den 11 april i år meddelade Jimmie Åkesson att SD, som tidigare varit emot medlemskap i Nato, nu öppnar för medlemskap om Finland går med. Strax efter det beskedet meddelade Åkesson efter ett extrainkallat möte att han har hela partistyrelsen med sig. 

Här är partistyrelsen.

Jimmie Åkesson (Partiordförande)
Henrik Vinge (Vice partiordförande)
Julia Kronlid (2:e vice partiordförande)
Aron Emilsson
Björn Söder
Bo Broman
Carina Ståhl Herrstedt
Fredrik Lindahl
Hanna Nilsson
Jessica Stegrud
Jonas Andersson (Östergötland)
Linda Lindberg
Magnus Olsson
Martin Kinnunen
Mattias Bäckström Johansson
Mattias Karlsson (Internationell sekreterare)
Oscar Sjöstedt
Richard Jomshof (Partisekreterare)
Tobias Andersson

Suppleanter

1. Elin Jensen
2. Roger Hedlund
3. Katja Nyberg
4. Zandra Pettersson
5. Jonas Andersson (Västerbotten)
6. Marianne Sandström
7. Dennis Dioukarev
8. Andrea Kronvall
9. Kristian Silbvers
10. Anna-Lena Blomqvist

Flera av dessa personer anslöt sig till SD av helt andra orsaker än att vilja gå med i Nato eller att vara med i EU. På bara några minuter kan en hel partistyrelse plötsligt ändra åsikt och dessutom göra det helt utan konsekvensanalyser, för det kan de inte ha gjort. Många av dem ger sannolikt klartecken till Åkessons linje för att de vill behålla jobbet. Det är i så fall ett oerhört svek mot svenska intressen att överge vår tidigare alliansfrihet och neutralitet. Det finns troligen inte en enda bland dem som aktivt vågar förespråka utträde ur EU eller säger tydligt Nej till Nato.

Om SD säger ja till Nato så finns det en majoritet i riksdagen för en anslutning. Socialdemokraterna som tidigare varit tveksamma signalerar mer och mer att ett medlemskap i Nato kan bli verklighet. Nu har också socialdemokratisk press ändrat sig från att avvisa medlemskap i Nato till att stödja ett sådant medlemskap.

SD som tidigare varit ett ljus i mörkret bland andra partier har förändrats så mycket att deras politik skadar mer än gör nytta för att det finns många som tror att SD har en politik som kan rädda Sverige. Det har de inte. Man kan snarare tala om ett politiskt förfall, en anpassning till partier som vanskött landet. En röst på SD är nu en röst för EU och för Nato och mycket annat som är dåligt för Sverige. Nyligen röstade partiet för att EU-ska utvidgas till att omfatta även länder som Ukraina, Georgien och Moldavien. SD är numera så likt Moderaterna att det knapp går att skilja partierna åt. Det betyder att SD inte länge är en politisk opposition utan en del av den åttaklöver som finns i riksdagen och som tävlar om att överge svenska folket.

Sverigedemokraterna saknar vilja och mål och kan överge vilken viktig principfråga som helst på några minuter. Sverigedemokraternas politiska förfall är så uppenbart det kan bli. När SD överger de viktigaste frågorna överger man också en politik som skulle kunna rädda Sverige från fortsatt förfall. När man anpassar sig till partier som förstört vårt land har man förlorat sin själ och partier utan själ finns det redan gott om i riksdagen. Tack och lov finns det bättre alternativ. 

Samma ämne:

SD rasar till 15,6 procent – S ökar till 34,7 procent
Här är politikerna i riksdagen som vill utvidga EU
Det råder inbördeskrig i Sverige

Barcelona-avtalets skrämmande innehåll
Ulf Kristersson (M) hotar med anslutning till Nato
Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) på Natoövning
Jimmie Åkesson turnerar med socialdemokrat som tjänat stora pengar på asylpolitiken
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristerssons (M) förräderi mot svenska folket
Ulf Kristersson (M) är ett stort problem.
Sverigedemokraterna svek – igen
Mer vapen till Ukraina – som förbjuder oppositionspartier
Riksdagen består av en 8-klöver med snarlik politik 
Regeringen Fredrik Reinfeldt bakom liberaliserad arbetskraftsinvandring
Så har Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven förstört Sverige
Många svenskar tror att Nato kan rädda oss. Det är tvärtom.
Sverige styrs av farliga politiker som skadar landet
I skuggan av krig och kriser fortsätter förfallet i Sverige
USA:s krig i världen

Alternativ för Sveriges hemsida
Alternativ för Sverige på Youtube
Alternativ för Sverige på Facebook
Alternativ för Sverige på Instagram
Gustav Kasselstrand på Youtube

1 svar »

  1. Ja tror moderater och sossar blir styrande efter valet-22. Därför röstar jag AFS så de kommer till riksdagen. Sverige är illa ut. Beror mest på svenska folkets indoktrinerade svt själ. Skoja får du snart bara på tv. Att va korrekt på alla sätt är så viktigt för den Sönderstressade svenska folk själen, att de glömmer föra landet i en sund riktning Som våra förfädrer gjort i tusentals år. Sedan att nationella kuvas på allas sätt Så undrar man vilka som ska försvara landet Då all patriotism sopas under mattan och smutskastar. Allt medans allt utifrån Europa höjs till skyarna. När landgången var tvungen ge plats för pizzans intåg försvann nåt, Vem ska städa upp dagens röra som 7 klövern är skyldig till. Personligen anser ja Att vi patrioter inte bär nån skuld och att 7 klövern ska städa upp och be om ursäkt till sitt Land och folk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s