Olika ämnen

Sorby borg, Västerås

Bland alla de fornlämningar som våra förfäder byggt och lämnat efter sig hör fornborgarna till de största och samtidigt de mest gåtfulla. En fornborg är en befästningsanläggning uppförd under järnåldern, dvs under de sista århundradena före år noll och fram till 1000-talet. Arkeologiska undersökningar visar att flertalet byggdes under tiden 200-600 e.Kr. De kan dock ha använts mycket senare som troligen Borgby skans invid Kolbäck i samband med slaget vid Herrevad år 1251.

I Sverige är drygt 1000 fornborgar registrerade i fornlämningsregistret. De flesta i östra Mellansverige, i Södermanland mer än 300, i Uppland ca 150 och i Östergötland ca 130. För närvarande  är 52 fornborgar kända i Västmanlands län.

Fornborgarna är för det mesta bygda på bergskrön eller på moränhöjder där man utnyttjat stup och andra branter för avspärrningar. Där stupen eller branterna ej ansetts vara tillräckligt svårframkomliga har höjderna befästs med stenmurar.

Äldre ortnamn som innehåller elementet sten är ofta knutna till fornborgar. Borgarnas vallar är ibland mycket ansenliga och antyder en avancerad samhällsorganisation. Vallarna har en del partier bevarade med vällagd kallmur. När borgarna användes för försvarsändamål kan de ha varit förstärkta med träpalissader och timmerkistor. De har ofta väl markerade ingångar som eventuellt stängdes med bastanta träportar.

Många fornborgar ligger nära och i anslutning till gamla farleder och har ingått i ett gemensamt försvarssystem som t.ex. Solboks borg i Kärrbo socken eller Dybo borg i Irsta socken utanför Västerås. Andra har ett mer undanskymt läge, s.k. skogsbygdsborgar, vilka har tjänat som tillflyktsborgar såsom Viseberget i Munktorps socken eller Jättekyrkan i V. Skedevi socken. Det finns också fornborgar som ligger i den dåtida bygden och har varit bebyggda för permanent boende. Någon sådan borg är inte känd från Västmanland. Här har ej heller någon fornborg blivit systematiskt arkeologiskt undersökt.

Här på den flacka moränkullen ligger fornborgen känd som Sorby borg, namngiven efter den närbelägna gården Sorby. Borgen utgörs av flera sammanbundna stenmurar som tillsammans bildar minst tre koncentriska cirklar. Murarna är delvis välbevarade med kallmurade väggar som kan resa sig till två meters höjd. Genomgångar finns i norr och söder. Som ett ytterligare värn på de sidor kullens sluttning är svagast löper flera murstycken som mestadels består av stora flyttblock. Borggården är förhållandevis jämn och i dess södra del skymtas i markytan basen till en mur som kan tyda på äldre byggnadsskede.

Sorby borg ligger i en mycket fornlämningsrik bygd med bl.a. gravfälten på Hornåsen, med Västmanlands största gravfält, ca 2 km söderut. Under järnåldern låg borgen bortom en väl skyddande havsvik och kan därför närmast kallas för en tillflyktsborg. 

(Information från skylt på platsen)

Kategorier:Olika ämnen

Lämna en kommentar