Småföretag som rekommenderas

Nils Olssons hemslöjd, Nusnäs

Nusnäs i Mora i Dalarna är känt för tillverkning av dalahästar. Redan under 1700-talet satt skogsarbetare på sin lediga tid och täljde figurer i trä, ofta hästar eftersom hästen uppskattades som en värdefull arbetare och vän. Men det finns belägg för att trähästar såldes på marknader  under 1600-talet. Inte så förvånande eftersom hästen var lika viktig för många som bilen är idag för den moderna människan. 

Hästen fyllde många viktiga funktioner och de små trähästarna uppskattades som leksaker av barn. Under 1800-talet började de målas och fick ofta krusiga mönster som väckte uppskattning. Framställning av vackert dekorerade trähästar blev allt vanligare i byarna Vattnäs, Risa, Bergkarlås och Nusnäs. Den som blev mest känd för sina hästar i Nusnäs var täljaren Tysk Anders Gunnarsson (1863-1941) som sålde sina hästar under vandringar han gjorde.

Föregångare inom näringen var Sticko Erik Hansson (1823-1897) från Risa som var den ende kurbitsmålaren av klass. Han lärde ut tekniken med tvåfärgsmålning till Vik Olof Hansson (1819-1885). Erik Svensk var en annan betydande tillverkare av dalahästar. Han föddes 1865 och efter att ha varit soldat i Kungliga Dalaregementet tvingades han sluta på grund av reumatism. Han började då tillverka dalahästar och kunde leva på det tills han dog 92 år gammal.

Bröderna Nils och Jannes Olsson gav sig på hantverket 1928 när de var endast 15 respektive 13 år unga. De tog ett lån på 400 kronor för att köpa en bandsåg och snart var tillverkningen igång. Företaget drivs idag av samma släkt.

Nils Olsson har butiksförsäljning av många olika produkter och butiken är väl värd ett besök.

Mitt emot Nils Olsson finns Grannas som också tillverkar dalahästar.

svenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Tillverkning av dalahästar är ett gammalt hantverk

svenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Handmålning pågår

svenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Dalahästar, grisar och tuppar finns i alla storlekar

svenska kulturbilder

Tuppen är en urgammal symbol för vaksamhet

svenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Dalahästen. Varje häst är unik och målas individuellt.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Dalagrisen

svenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Riktiga träskor dekorerade med kurbitsmålning

Dalahästen har blivit en symbol för både Dalarna och Sverige. Kanske den mest positivt värdeladdade symbolen vi har för landet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s