Olika ämnen

Olika ämnen – Mat och dryck

Ålandspannkaka

Ålandspannkaka

Ålandspannkaka

Ålandspannkaka är en lokal variant av pannkaka som förekommer på Åland. Den serveras med grädde och sviskonkräm.

Recept på Ålandspannkaka:

1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ – 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
50 g smör eller margarin

Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.

Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde (snömos).

Sviskonkräm

1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)

Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.


Negerboll

Negerbollar – Recept för ca 25 st.

100 gram smör eller margarin
3/4 dl socker
2 teskedar vanillinsocker
3 matskedar kakao
3 deciliter havregryn
1 deciliter kokosflingor

Rör smör, socker och vanillinsocker pösigt. Tillsätt havregrynen och rör tills allt är väl blandat. Forma smeten till små runda bollar och rulla i kokosflingor. Ställt kallt. (Bonniers stora kobok, 1990)


Saffranspannkaka

Gotlandspannkaka

Gotlandspannkaka – eller saffranspannkaka – är en gotländsk variant av pannkaka. Den äts vanligen som efterrätt eller till kaffe.

Recept:

1,5 dl rundkornigt ris, grötris
3 dl vatten
1 tsk salt
1 dl grädde
7 dl mjölk
2 msk strösocker
2 dl russin, valfritt
0,5 tsk kanel, valfritt
75 g sötmandel
2 paket saffran, à 0,5 g
6 ägg

Tillbehör till saffranspannkaka: sylt som salmbärssylt eller björnbärs-, hallon-, jordgubb- eller drottningsylt och lättvispad grädde

Tillagning:

– Gör gröten till saffranspannkakan: koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Sjud på låg värme i 10 minuter under lock.

– Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.

– Skålla och hacka mandeln.

– Sätt ugnen på 200 grader.

– Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.

– Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.

– Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.

– Servera saffranspannkaka ljummen med sylt och vispad grädde.


kulturbilder.wordpress.com

Öländska kroppkakor – Recept.

Skala och riv rå potatis. Beräkna 10-12 potatisar till 4 personer.

Pressa 5-6 kokta kalla potatisar och blanda med den avrunna råa potatisen samt 1-2 deciliter vetemjöl eller råg- och vetemjöl blandat.

Gör en fyllning av 200-250 gram tärnat rimmat fläsk, 1 hackad gul löl och lite grovmalen svart-, krydd- eller vitpeppar.

Bryn fyllningen lätt i stekpanna och låt sedan svalna.

Forma potatisdegen till en lång rulle, så stor i omkrets som man vill ha kroppkakorna, och kapa i bitar.

Gör ett hål i varje bit, lägg ned 1-2 matskedar av fyllningen, kläm ihop och forma till en slät boll.

Koka upp rikligt med saltat vatten (2 teskedar salt per liter vatten) och lägg ned kroppkakorna. Sänk värmen, låt kakorna sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare 15-20 minuter. Servera med lingonsylt eller råkost.


€pplemust

kulturbilder.wordpress.com

Svenska Kulturbilder

kulturbilder.wordpress.com11-city-gross 12-hovsenap

15-kaka   18-fiskaffar

3-middag

Kategorier:Olika ämnen

Lämna en kommentar