Minialbum

Postrodden, Grisslehamn och Åland

År 1636 bildades det svenska postverket för att leverera post till folket. Två år senare inrättades en postrutt från Stockholm till Åbo som gick via Väddö och Eckerö på Åland. Det innebar samtidigt att det svenska postväsendet omfattade även Finland och delar av Baltikum. Men redan på 1200-talet fanns utvecklade färdvägar i samma riktning.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Kransnedläggning vid Postroddmonumentet

svenska kulturbilderPosthanteringen kom nu att bli mer organiserad och en av sträckorna för postleveranser gick från Grisslehamn på norra Väddö till Eckerö på Åland. För leveransen av posten skulle bönderna svara och de olika rotarna skulle ta ansvar för att ro posten över Ålands hav. Från 1638 fram till 1911 levererade bönder post genom att i små båtar ro eller med satta segel ta sig över havet.

Under åren har omkring 200 postroddare mist livet under sina uppdrag. Under vintern 1711 dog 16 personer på havet.

Postrodden har återupplivats som en tävling för att hedra och minnas de postrotemän som med livet som insats fraktade post från eller till Grisslehamn. Arrangören vill uppmuntra bevarandet av gamla allmogebåtar och allmogebåtstraditioner. Sträckan man ror är över 4 mil och det tar oftast mellan fem och åtta timmar beroende på väder och vind. Sedan 1974 år arrangeras postrodden med allmogebåtar och tidsenligt klädda deltagare i en tävling där det mest autentiska ekipaget har störst chans att vinna om de kommer i mål tidigt.

Båtarna ska vara så tidstypiska som möjligt och spegla tiden före 1911. Kläderna för deltagarna ska för männen bestå av huvudbonad, skjorta, väst eller stickad tröja, jacka helst i vadmal, långbyxor eller knäbyxor i vadmal, halvylle, grovt linne eller mollskinn. På fötterna ska det helst vara stövlar, kängor eller sälskinnsskor. Kvinnorna kan vara barhuvade om de är ogifta och ha uppsatt hår eller fläta på ryggen. Om de är gifta ska de ha huvudduk som knyts under hakan. I övrigt ska de ha särk eller blus, livstycke utanpå och kjol av ylle, halvylle eller bomull samt underkjol. Dessutom ett förkläde av linne, bomull eller halvylle och kängor på fötterna. När det gäller smycken så är det enbart släta vigselringar eller örhängen i guld som speglar tiden.

Tävlingen går varje år men växelvis från Grisslehamn och Eckerö. Eckerö Hembygdsförening, Roslagens Sjöfartsminnesförening och Postroteföreningen är arrangörer för denna folkfest.

I Grisslehamn finns också Postroddmonumentet som är ett minnesmärke över alla postroddare. Samma dag som postrodden avgår lägger man ned en krans till minne av alla män och kvinnor som utfört sina farliga uppdrag på havet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s