Runstenar och bildstenar

Labyrinten vid Tibble i Västerås

Labyrinten vid Tibble ligger i Västerås, Västmanland, söder om Anundshög.

Augusti 2014

Augusti 2014

Labyrinter är ovanliga fornlämningar som oftast finns i kusttrakterna. I Västmanland är detta den enda kvarvarande förhistoriska labyrinten.

Det var ett precisionsarbete att lägga en labyrint. För att ge denna labyrint sin jämna och täta form lades 2-3000 stenar noggrant på plats.

Vi vet inte varför man byggde labyrinten, men vi kan gissa att den har samband med olika vårriter. Kanske placerades en flicka mitt i labyrinten. En pojke som följde gången in till mitten skulle befria henne. Från sen tid vet vi att det inte var tillåtet för pojken att röra stenarna – då fick någon annan försöka.

På åsen, intill labyrinten, låg tidigare ett gravfält från den äldre järnåldern (500 f.Kr. – 400 e.Kr). Detta försvann vid arbetena med den djupa grustäkt som tidigare fanns här. Labyrinten är troligen från samma tid.

Grustäkten har restaurerats och idag har vi utsikt mot både öst och väst. Ursprungligen hade man dock bara utsikt mot väst och den nedgående solen. Ingången till labyrinten är även den riktad mot solnedgången.

labyrinten-tibble1 labyrinten-tibble2

Bild från 2009

Bild från 2009

Bild från 2009

Bild från 2009

Bild från 2009

Bild från 2009

Bild från 2009

Bild från 2009



Lämna en kommentar