Runstenar och bildstenar

Bildsten Stenkyrka, Gotland

Bildsten som hittades på Stenkyrka kyrkogård år 2007. Den är daterad till ca 800-900-tal.

Stenen finns i Gotlands fornsal och är belyst med de bilder som man kunnat identifiera på stenen. På stenen syns längst ned män i ett skepp med segel och överst en häst och människor som kanske genomför någon slags ritual. Bilderna påminner om bilder på andra bildstenar.

Bildsten-stenkyrka-kyrkogard-gotland.jpg

1 svar »

  1. Jag läste en analys av det här motivet. När stenarna ristades var det vanligt att stormän behövde bo nära kusten för handelns skull. Men de kunde inte bo rätt på kusten för risken för plötsliga överfall blev för stor. Så de bodde en bit bort. Men många av deras viktiga gäster kom i skepp. Det var då sed för husbonden att skicka sin finaste häst om gästen som kom hade hög status nog.

    Argumentet gick att de Gotländska bildstenarna ofta avbildar hur man tänker sig att en man med hög status togs emot i Valhalla. Det finns ofta ett skepp. Som kan ha fraktat den döde till dödsriket. Och ofta finns Sleipner med på bilden. Tanken är att bilden visar hur Odin skickar sin finaste häst för att ta emot den döde. Fast den delen av den här bilden visar någonting annat tror jag. Är trianglarna valknutar? Offras hästen, mannen som står bakom den ser ut som han håller i ett tillhygge. Och i den berättelse vi har från en stormans begravning (Fadlans beskrivning) så offras många hästar på ett våldsamt sätt, med svärd och mycket våld och kalabalik, som en råare form av tjurfäktning. Ska bilden läsas så, hästen är begravningen, sedan någon ritual där den döde fjärmas alltmer från de sina, och sedan skeppet som för honom till dödsriket?

Lämna en kommentar