Olika ämnen

Bokrecension! Bilden av Sverige, Katerina Janouch

Katerina Janouch kom till Sverige från dåvarande Tjeckoslovaken när hon var tio år gammal. Hennes far var författaren och kärnfysikern Frantisek Janouch som blev medlem i kommunistpartiet när han var 17 år och kom till Sverige med sin familj 1974 för att den politiska situationen i hemlandet var mycket besvärlig.

Katerina pluggade litteratur- och konstvetenskap och gjorde sig i början av 1990-talet känd som rådgivare i samlevnadsfrågor. Hennes första bok kom ut 1993 och sedan dess har hon skrivit många böcker i olika ämnen. Barnböckerna om Ingrid och Ivar har blivit en stor succé och finns i de flesta hem där det finns barn.

bilden-av-sverige-katerina-janouch

I januari 2017 gjorde hon sig känd som samhällsdebattör efter att ha blivit intervjuad i tjeckisk TV. Där fick hon frågor om tillståndet i Sverige och beskrev vårt lands politik som problematisk. Programledaren läser upp några rubriker om Sverige i tjeckiska medier där vårt land beskrivs som näst intill sönderfallande med sina utanförskapsområden, gängkriminalitet och sociala problem.

Katerina bekräftade den negativa bilden av Sverige och berättade att många svenskar skäms för sin egen identitet ”eftersom man anser att nationalism är dåligt”. På kvällen efter intervjun träffade hon sin tjeckiska förläggare och de började tala om boken Där mörker möter ljus av Agneta Nyholm Winqvist som beskriver trolldomsprocesserna i Härnösand och kommer då att göra jämförelser med Sverige idag.

”De digitala avrättningsfälten, kallar jag dem, och precis som förr är det ofta kvinnor som döms hårt på väldigt lösa grunder. Men den här typen av avrättningar kan vara minst lika kännbara som forna tiders häxjakter, även om man idag i Sverige inte sätts i stupstock, steglas, utsätts för bålbränning eller halshuggning med slö yxa i gryningen. Den sociala stigmatiseringen och utanförskapet är smärtsamt, en mental typ av avrättning och misskreditering. Den som brännmärks blir toxisk, en giftig figur man helst vill ta avstånd från. Man blir utfryst, ingen vill ta i en, man blir inte längre bjuden på sociala tillställningar, folk tar bort en som vän på Facebook…”

Katerina har twittrat sedan 2012 och främst manifesterat sig som kritiker av kvinnoförtryck, men aldrig tagit politisk ställning för något parti eller någon ideologi. Hon har varit kritisk till den svenska vänstern ”och de totalitära ideologierna kommunism, nazism och islamism”. De sista åren har migrationspolitiken kommit att intressera Janouch eftersom den innehåller så många problemskapande element.

Den 9 januari 2017 läste Katerina en tweet av frilansjournalisten Hynek Pallas. Han skrev då:

”Nämen gissa vilken svensk barnboksförfattare som ljuger om Sverige i tjeckisk tv.”

Dagen efter gick Dagens Nyheter och Hynek Pallas till våldsam attack mot Janouch. Pallas skrev att Janouch ”sprider rykten och fördomar” och framställde henne som en person som sprider lögner om Sverige.

Janouch var egentligen försiktig i sin kritik, inte mot ”Sverige” utan mot den politik som bedrivs här. Janouch kanske inte ens hade den fulla bilden av hur Sverige krackelerar bakom den fina fasaden som media och politiker målat upp av landet. Media och myndigheter i Sverige har länge försöka dölja alla problem som deras migrationspolitiska påbud har skapat. Det är därför man inte lämnar ut signalement på kriminella med annan etnisk bakgrund och det är därför man låtsas att migrationspolitiken är till gagn för Sverige, när den i själva verket är större än en katastrof som förändrar landet demografiskt och på många andra sätt. Sedan politikerna valde att öppna dörren för en storskalig fjärrinvandring som har accelererat decennium efter decennium har vi inte haft en enda offentlig debatt om vart Sverige är på väg. Det säger mycket om tillståndet i landet. Alla som haft kritiska åsikter om utvecklingen har alltid framställts som rasister och främlingsfientliga i de medier som kontrollerar opinionsbildningen i landet.

DN:s angrepp på Janouch var det första stora drevet mot henne. Tydliga invandringskritiker, särskilt om de är välformulerade, ska alltid smutskastas för att statuera exempel så att andra invandringskritiker inte vågar öppna sina munnar.

De flesta som utsätts för drev eller brott som är kopplad till migrationspolitiker har ingen som representerar dem. En 90-årig dam som blir rånad på sin handväska och misshandlad av ett ”ungdomsgäng” skriver ingen bok om det som hon drabbas av. Inga tidningar berättar om vilka gärningsmännen var och mönstret är detsamma när svenskar i alla åldrar utsätts för mångkulturell brottslighet. Flera sällsynt brutala brott har skett i migrationspolitikens spår, men de som ligger bakom detta är politiker och media. Det är dem man borde anklaga för varje brott eller händelse som drabbar svenskar när främlingar som inte borde ha fått komma hit begår brott.

Om varje svenskt offer för politiska drev eller grova brott utförda av importerade ligor eller andra skulle skriva en bok om vad som hänt och beskriva den sanna bilden av Sverige så skulle bokhandeln vara fylld av fasansfulla berättelser om tillståndet i landet. Svenska folket skulle då förstå vilket bedrägeri som de utsatts för.

Katerina är en mycket välformulerad person som kan sätta ord på saker och nämna problem vid sina rätta namn. Förespråkarna för en mångkulturell politik som riskerar att leda till ett djupt sönderfall i vårt land – och kanske vill se Sverige gå under – började uppleva Janouch som ett hot mot deras ordning.

Angreppen mot Katerina fick henne att reagera som man kan göra när man är utsatt för allvarlig psykisk terror. Vanligt förekommande reaktioner för den som utsätt för häxjakt:

Sömnen tog stryk
Aptiten försvinner
Kroppsfunktionerna fryses
Känslorna påverkas
Man kan få ont här och där
Man kan bli handlingsförlamad
Man blir trött

Drevet mot Janouch fortsatte och hon fick höra alla de epitet som makthavarna i Sverige använder mot den politiska oppositionen. Hon blev utsatt för grova förtal och blev lovlig byte för vissa extremvänstergrupper. Men hon hade stöd bland folket. De ”vanliga, hyggliga svenskarna” gav henne stöd. Hon fick uppskattande brev och mejl från andra som förstått vart Sverige är på väg.

Redan tio dagar efter intervjun i tjeckisk tv gick Stefan Löfven till angrepp mot Janouch. Han sade om henne: ”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande.”

Det är naturligtvis inte Janouch som är konstig utan det är Löfven och andra politiker som är konstiga. Han och övriga politiker bär skulden till alla de problem som snabbt förvärras i Sverige. Janouch har inte släppt in hundratusentals människor till Sverige och låtit dem stanna här permanent och leva gratis på skattemedel och få förturer till bostadsköer och jobb. Det har Löfven och andra politiker gjort, dessutom helt i strid med respekt för folket de styr över.

Janouch valde att inte lägga sig platt inför vargflocken som hotade hennes integritet och liv. Janouch är modig, klok och envis. Det är en styrka som fler skulle behöva besitta i vår tid när makthavare tycks ha beslutat sig för att köra Sverige i botten. Det som pågår är en demografisk krigföring mot svenska folket och varje person som kan stå kvar fast förankrad i sin övertygelse om att ha rätt trots konstanta angrepp från onda krafter är värd sin vikt i guld.

Boken Bilden av Sverige är mycket läsvärd och innehåller hela den resa som Katerina Janouch gjorde sedan januari 2017 fram till idag.

Hon skriver själv på bokens baksida:

”Jag hade begått kardinalsynden att måla upp en mörk bild av den humanitära stormakten och för det fick jag betala ett högt pris. Många undrar om det var värt det. På det blir svaret ett tveklöst ja. Blotta tanken på att leva i lögn ger mig panik. Jag förstår inte hur man står ut med att hålla tyst när man ser att samhället håller på att gå sönder. Jag försöker förändra genom att säga ifrån och påtala de problem jag ser. Att ljuga, förneka och skönmåla gör allting bara värre. Det är våra politiker och det trasig Sverige ett levande bevis på.”

Boken är inte bara läsvärd, den är angelägen för att förstå några av alla de allvarliga samhällsproblem som väntar oss i den nära framtiden och som främst kommer att drabba den svagaste delen av den svenska befolkningen.

Boken kan beställas på Adlibris och Bokus.

Katerina Janouch på Twitter.


Se även:

Priset. Tolv författare om svensk repression.

Det största bedrägeriet i Sveriges historia

Vänskap, kärlek och tradition

2 svar »

  1. Är detta en krönika om Katarina och vad som ligger bakom boken? Låter mer som ett pressmeddelande från KJ. Saknar helt kommentarer om boken och dess innehåll. Visst skriver du att det är ”läsvärd” – varför är den det? Nu misstänker jag att KJ upprepar ungefär det hon sagt på Twitter men jag vet ju inte. Tyvärr tror jag att jag inte bör läsa boken då jag inte är hennes målgrupp. Hon brukar komma med sånt som jag uppfattar som faktafel och negativt vinklade (påhittade) åsikter. Men det skulle vara intressant att höra något om hur boken uppfattas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s