Museum

Hälsingegården Karlsgården i Järvsö

Karlsgården ligger i byn Bondarv omkring 3 kilometer söder om Järvsö i Hälsingland. Gården är ett mycket bra exempel på den nordsvenska gårdstypen som består av byggnader som bildar en fyrkant. På insidan finns ett gårdstun och på utsidan finns lada, härbre och bastu. Total finns åtta byggnader på gården.

Karlsgårdens äldsta byggnad är ”Norr på gården” som är en herrstugubyggnad från 1600-talets slut. I den bodde Carl Carlsson, som gården är uppkallad efter, och hans hustru Marit i slutet av 1600-talet. Huset användes till bröllop, barndop, begravningar och annat.

Byggnaden ”Öst på gården” är från slutet av 1700-talet och innehåller vardagsstuga, loft för pigor och drängar, storstuga och portlider. Storstugan var ett finrum där man tog emot gäster.

Byggnaden ”Väst på gården” är en stallbyggnad som uppfördes i slutet av 1700-talet. I huset finns även redskapsbod och visthusbod där det förvarades mjöl, korngryn, salt och saltat fläsk. På skullen en trappa upp torkades foder till får, getter och hästar.

I byggnaden ”Syd på gården” fanns djur och utrymme för hantverk och förädling av lin och ull. Även en bakugn och sovplatser för tjänstefolket fanns här.

När gårdens ägare Jonas Mårtensson avled 1922 behöll köparen den i sex år och sålde den sedan vidare till Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund som fortfarande äger gården.

Den rörelse som ofta värnat om vårt kulturarv är Hembygdsrörelsen som idag omfattar nästan en halv miljon människor. De utgör tillsammans en positiv kraft för Sverige regionalt och lokalt.karlsgarden-99

svenska kulturbilder

Norr på gården

svenska kulturbilder

Byggnaden till vänster är ”Väst på gården”.

svenska kulturbilder

Öst på gården och Syd på gården.

Lämna en kommentar