Tankar om samhället

USA använder Nato för att hota Ryssland

Medan både England och USA har obegränsad tillgång till världshaven, är Rysslands maritima access betydligt mer begränsad. Från sitt västra territorium, exklusive exklaven Kaliningrad, har Ryssland endast tre sjöfartskorridorer. Detta faktum har blivit särskilt relevant i ljuset av de senaste årens geopolitik kring Svarta havet och Östersjön.

I februari 2021 tillkännagav Ukraina och NATO planer på att bygga två nya marinbaser vid Ukrainas Svartahavskust. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg betonade att Svarta havet är av prioriterat intresse för alliansen. Denna prioritering blev tydlig genom militärövningen Defender Europe 2021, som genomfördes mellan mars och juni samma år. Övningen, som omfattade både Östersjö- och Svartahavsregionen, var en av de största USA-ledda militärövningarna på decennier. Dessutom organiserade USA och Ukraina den största marinövningen i Svarta havet på decennier under juni och juli 2021.

Natos biträdande generalsekreterare Martin Erdmann erkände i juli 2022 att konflikten i Ukraina till stor del handlar om kontrollen över Svarta havet. Detta bekräftades av Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, som uttryckte optimism över att NATO nu, med utvidgningen till Finland och Sverige, kan blockera Rysslands tillgång till Östersjön. År 2021 undertecknade USA dessutom ett avtal om användning av fyra militärbaser i Norge, vilket syftar till att hindra den ryska flottan från att ta sig över Arktis. Därmed skulle alla tre av Rysslands sjöfartskorridorer kunna hamna under amerikansk kontroll.

Sedan 2014 har flera amerikaner haft nyckelpositioner i den ukrainska regeringen. Natalie Jaresko, tidigare chef för den ekonomiska sektionen vid USA:s ambassad i Ukraina, blev finansminister i Ukraina samma år. Aivaras Abromavičius, en litauisk medborgare med utbildning i USA, blev Ukrainas minister för ekonomisk utveckling och handel. David Sakvarelidze, en amerikansk statsåklagare i New York, blev vice riksåklagare i Ukraina 2015.

Ukrainas riksåklagare Viktor Shokin klagade över att ”alla utnämningar gjordes i samförstånd med USA”. Shokins karriär avslutades när han inledde ett korruptionsärende mot det ukrainska energibolaget Burisma, där Joe Bidens son Hunter Biden var involverad. Joe Biden, dåvarande vicepresident, ingrep i utredningen och fick Shokin avskedad genom att hota med att hålla inne en amerikansk lånegaranti på en miljard dollar. Hunter Bidens affärspartner i Burisma, Devon Archer, bekräftade i juli 2023 att Joe Biden var djupt involverad i Hunter Bidens affärer.

År 2023 blev en amerikansk transperson, som hävdade att ryssar inte är människor, talesperson för Ukrainas territoriella försvarsstyrkor. Ukrainas beroende av väst ökade, och Kiev lade till stor del ut återuppbyggnadsprocessen på företag som BlackRock och J.P. Morgan. Västerländska jordbruksjättar köpte miljontals hektar ukrainsk jordbruksmark.

President Zelenskyj stängde utan lagligt stöd tre ukrainska TV-kanaler i februari 2021 under en nationalistisk paroll om ”En nation, ett språk, ett folk”. Den amerikanska tankesmedjan Foreign Policy firade censuren med rubriken: ”Ukrainas president spänner äntligen sina muskler”.

USA började utbilda ukrainska soldater och sälja vapen till Ukraina 2014. Året därpå lanserade CIA ett hemligt program för att utbilda ukrainska paramilitärer ”för att döda ryssar”. Samtidigt dömde den amerikanska kongressen ut Azovbataljonen som en nazistisk organisation och förbjöd amerikanskt militärt stöd till gruppen. Ett år senare, 2016, upphävdes förbudet. I november 2021 var USA och Ukraina de enda två länderna i världen som röstade emot en FN-resolution mot Azov.

Trots retorik om liberalism, demokrati och mänskliga rättigheter, stödjer USA censur, nynazism och familjekorruption på högsta politiska nivå i Ukraina. Denna komplexa maktdynamik visar att kampen om Svarta havet och den ukrainska politiken är centrala i den globala geopolitiska strategin.

Samma ämne:

Skräckscenariot: Maktelitens krig mot folket
Sångtext: Jimmie Åkesson och alla hans svek.
Jimmie Åkessons tal i Almedalen är en politiskt förklädd teater
NEJ till NATO, EU och DCA-avtalet är ett absolut måste
Ryssland hotar inte Europa, det är ett falskt påstående
Globalisterna måste motarbetas mer målmedvetet
Jimmie Åkesson och SD sålde ut Sverige. 
Bergmark och Rönne: ”Sverige nu officiellt ockuperat av USA”
Riksdagen röstade ja till DCA-avtalet idag (18 juni 2024)
DCA-avtalet är skadligt för Sverige
Demonstration mot DCA-avtalet
Adam Rydström avslöjar SD som ”kontrollerad opposition”
Sverigedemokraternas förfall i sammanfattning
Elsa Widding ställer krigsminister Pål Jonson mot väggen om DCA-avtalet

Kategorier:Tankar om samhället

Märkt som:, ,

1 svar »

Lämna en kommentar