Minialbum

Anders Zorns Gopsmorstuga, Mora

År 1904 köpte konstnären Anders Zorn (1860-1920) ett stycke mark vid Dalälven mitt emot Gopsberget. I Selja by i Mora fann han en timrad stuga med lider och stall som han förvärvade och lät flytta till denna vildmarksmiljö för att tjäna som fiskestuga. Stugan var av den typ som förekommit i Siljansbygden i sekler och som Zorn själv vuxit upp i. En lada av medeltida ursprung, inköpt i Landbobyn i Venjan, kom att bli ateljé, medan ett härbre från Gopshus och ett eldhus från Fageråsen fick i komplettera gårdsmiljön. Två mindre ängslador stod redan på området.

Denna plats, som av Zorn fick namnet Gopsmor, blev en favoritmiljö för honom. Här vistades han några veckor både sommar- och vintertid, alltifrån 1905 och fram till sitt sista levnadsår. Här tillkom också några av hans mest inspirerade hembygdsmålningar.

Livet på Gopsmor levdes på förfädernas vis. Mathållningen var enkel och hushållet primitivt, precis som Zorn ville ha det Spelmän från trakten tillkallades ibland för att stämma upp till dans för ungdomar från byarna runt Gopsmor.

Sommaren 1969 flyttades Gopsmorstugorna från sin ursprungliga plats längre upp vid Österdalälven till den nuvarande platsen. Skälet till flytten var den vattenreglering som ägde rum då Spjutmo kraftverk tillkom. Flyttningen skedde med stor antikvarisk omsorg och till en terräng som i hög grad överensstämmer med den gamla. Förhoppningsvis upplever dagens besökare här samma stämning som en gång Anders Zorn gjorde vid sitt älskade Gopsmor.

Platsen besöktes också av vännerna Bruno Liljefors och Albert Engström. I Gopsmor tillkom några av Zorns mest kända målningar, tex Dans i Gopsmorsstugan och Vattna hästen, som finns i Zornmuseet.

(Delvis information från skylt på platsen)

Samma ämne:

Folklivsbilder från tidigt 1800-tal i Dalarna.
Dalarne (Dalarna. Text från 1840)
Bilder från Dalarna

Kategorier:Minialbum, Museum

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s