Tankar om samhället

Mer vapen från Sverige till Ukraina

Den svenska regeringen väljer att bidra till eskalering av kriget i Ukraina genom att skicka ännu mer vapen än tidigare. Frihetsnytt skriver:

”Sverige kommer att bidra med 50 stridsfordon CV 90, pansarvärnsrobot 57 och förbereda leverans av artillerisystemet Archer. Antalet Archer som kan bli aktuellt får Försvarsmakten i uppgift att återkomma om.

Detta stödpaket är Sveriges tionde, där en mängd olika vapen och annan krigsmateriel redan tidigare skickats, och har ett värde på 4,3 miljarder kronor, enligt Aftonbladet. Artillerisystemet Archer har enligt försvarsminister Pål Jonson stått högt på Ukrainas önskelista och nu tillgodoser den svenska regeringen önskemålen med försvarsmateriel som hade kunnat vara av nytta för Sveriges eget försvar, men som Försvarsmakten nu bedömer att vi kan klara oss utan.

Det tidigare officeren och ledamoten i Försvarsutskottet Roger Richthoff är av en helt annan åsikt. I en tidigare artikel i Frihetsnytt kommenterade han vapenleveranserna såhär:

”Det är fel att skicka dessa tyngre vapen. Vi behöver dem själva. Vårt försvar har stora brister, framförallt inom artilleriet. I slutändan handlar det inte bara om att skicka vapensystemen utan även instruktörer som kan lära ut hur man använder dessa vapen, instruktörer som vi behöver här hemma i Sverige för att utbilda vårt egna försvar.”

Roger Richthoff säger i en intervju med Swebbtv:

Jag är mycket förvånad över den här storleken på paketet. Det är kopplat till vad det får för konsekvenser i Sverige. Det förvånar mig att man springer i USA:s ledband i det här proxykriget. Utåt sett verkar det som om vi ska vara bäst i klassen, oavsett vilka konsekvenser det får för svensk försvarsutbyggnad. Jag är mycket förvånad och mycket besviken på avsaknad av analyser i det här, konsekvensanalyser.

Den pågående upprustningen får ju då tidsförskjutas. Vi hade ett stort behov, och har fortfarande, av att bygga upp ett starkt svenskt försvar, det förhållandet skjuts nu på framtiden med mycket stora extra kostnader som följd – och det är alltså negativt på den sidan.

Samma ämne:

Öystein Rönne och Håkan Bergmark kommenterar krigshetsen från Sverige
Sverige tillgodoser Ukrainas önskelista på vapen
Sverige hakar på Stoltenbergs motto att vapen är vägen till fred
Vill Nato dra in Sverige i storkrig mot Ryssland?
Inga pengar till Skansen, men miljarder till vapen och krig.
Varning för regeringens Natopolitik
Orsaken till kriget i Ukraina
Sverigedemokraterna ökar sin krigsretorik mot Ryssland
Mer vapen och krigsmateriel till Ukraina – 3 miljarder bara i år.
Nickedockorna i riksdagen som vill minska pressfriheten
Ska svenska tonåringar bli kanonmat i krig för Nato?

Kategorier:Tankar om samhället

Märkt som:

3 svar »

  1. En fråga många ej undrar över var Ryssland får sina vapen ifrån. Görnså här kolla en världskarta och snegla på Sydamerika Afrika Nordkorea Mexico Kuba Indien Kina och Ryssland samt Mellanöstern Där har ni en kommande stor ekonomi Där ser ni också länder som Turkiet, spindeln i nätet så att säga. Vänta låt tiden bida. Sia åt det hållet och ni kan ana en globalism större än den från USA sett nu synbara. Varför tror ni hela Mellanöstern förser Ryssland med vapen nu Iran har sålt i princip hel deras Arsenal till Ryssland nu ? Så om vi ger Ukraina lite skrammel är det ett problem. För Roger rischoff ? Hajar inte det i så fall. Många nyvakna är på ryssarnas sida kanske de börja sia lite längre bort denna gång eller ska vi som verkligen kan se långt bara låta dem snacka goja

    • Ryssland har en enorm vapenindustri igång som kan försörja med vapen i en utsträckning som USA och EU inte kan matcha. Kanske de importerar en del vapen också men det mesta tillverkas i Ryssland. Dessutom så säljs och erövras en massa av vapen väst skickar till Ryssland…Korruptionen i Ukraina är enorm. De vapen Sverige skickar räcker i bästa fall till att fördröja en mindre attack från rysk sida. Och vi ska ha klart för oss att Ryssland förfogar över termobariska bomber som hittills använts mycket sparsamt då man inte vill rasera för mycket då dessa vapen har en enorm förstörelsekapacitet. Fronten i Ukraina är 1300km lång så det krävs otroligt mycket mer manskap och vapen än det som Ukraina och väst kan få fram.

      • Riktigt bra svar Tack.

        Dock så ser vi Polen bygga sitt stängsel mot tex vitryssland Allt medans Europas medier skriv hat retorik mot polackerna? Bara det är ett tecken Polen agerar rätt. Putin har ju lovat ukrainska vete bullar till hela Mellanöstern därför de gärna hjälper ryssarna injust Ukraina. Sedan Indien som stödjer Putin helhjärtat. Sidenvägen är Namnet på Putins plan tillsammans med Kina dras den på nytt, slut destination Norden för vårt söt vatten ska åka med tank bilar till Saudiarabien bla. Våra kvinnor har redan börjat flytta till just Saudiarabien. Svenska män har slut på testosteron därutav att vi förlorar landet kvinnorna mm. Sen ser ja klart vad usa håller på med men det vet vi ju alla ! Men tack för dit raka svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s