På Gotland anlade man under yngre bronsåldern (ca 1500-500 f.Kr.) gravar i form av stora stenskepp. Det finns omkring 350 sådana stenskepp eller skeppssättningar på Gotland. Den döde brändes på bål. Benen krossades, tvättades och lades sedan ner i särskilda lerkärl. Man lade också ner några små gravgåvor av brons. Urnan placerades i en kista av flata stenar i eller invid skeppssättningen.
Skeppssättningarna är byggda av tätt ställda gråstensblock eller kalkstenar. De ligger ofta flera tillsammans, ibland t.o.m. sammanbyggda i anslutning till den dåtida kusten. Skeppens längd varierar mellan 6 och 46 meter.
Här i den sk ”Bandeläins Täppu” ligger två skeppssättningar och en rund s.k. stensättning, även den en grav. Den nordligaste av skeppssättningarna undersöktes 1928. Då hittades en liten femsidig stenkista med både lock och golv innehållande en lerkruka med de brända benen efter en människa. Dessutom fanns en pilspets, en pincett och en rakkniv av brons.
1990 grävdes den södra skeppssättningen ut. Även i denna grav fanns en likadan kista av kalkstensflis, ett större krossat lerkärl fyllt med brända människoben tillsammans med gravgåvorna pincett, rakkniv och kniv av brons. Föremålen daterar gravarna till 900 f.Kr. Gravgåvorna talar om att det är mansgravar. Den runda graven var plundrad och den innehöll bara lite spridda brända ben.
100 meter i sydväst står en s.k. bautasten, men när och varför den restes vet vi inte.
Samma ämne:
Gårdsbutiker på Gotland
Torsburgen, Gotland
Verktygsskatten från Mästermyr på Gotland
Graute gård, Gotland
Gotlandsvisan
Lojstahallen, Gotland
Gotlandslagen
Katthammarsviks hantverkshus, Gotland
Petesgården i Hablingbo, Gotland
Kauparve, Lärbro socken, Gotland
Bröllopsseder på Gotland. (1908)
Kastalen i Fröjel, Gotland
Intressanta platser – Bungemuseet, Gotland
Trullhalsars gravfält på Gotland
Tjelvars grav på Gotland
Gålrum i Alskogs socken på Gotland
Runstenar: Gotland
Bildstenar
Kategorier:Fornminnen, Olika ämnen