Fornminnen

Glysas grav, Katrineholm

I denna grav påstås enligt folktraditionen jättinnan Glysa ligga begravd. Graven på bilden är avsmalnad i båda ändar. I södra änden står en rest sten och det har även stått en i norra stäven.

De människor som byggde denna grav i forntiden ville alltså likna den vid ett skepp. Den arkeologiska term som används är skeppsformig stensättning.

År 1935 undersöktes stensättningen under ledning av Ivar Schnell. Fynden var få. Arkeologerna hittade en stenyxa i gravfyllningen och en gravgömma med aska i mitten av den skeppsformiga stensättningen.

Eftersom det inte fanns några föremål i graven är det svårt att veta exakt när den byggdes men den är mellan 1000-2000 år gammal. 

Anledningen till att forntidens människor ibland begravde en avliden i en skeppsgrav kan ha varit att den döde varit en sjöfarare. Eller symboliserade graven själva färden till nästa liv?

Under järnåldern ansåg man att livet fortsatte efter döden och det gällde att vara väl rustad för resan dit. Vikingatidens stormän kunde till och med begravas i skepp som brändes eller skickades ut till havs.

Stora gravar som denna gav gärna upphov till historier om jättar i folktraditionen. Jättinnan Glysa ska enligt sägnen ligga begravd här och i närheten finns även sjön Jättens tvättfat och mossarna Jättens tvålkopp och Glysas källare.

Glysas grav

Samma ämne:

Dufweholms herrgård, Katrineholm
Gårdsbutiker i Södermanland
Ericsbergs slott
Julita Gård är en kulturhistorisk klenod
Warbro kvarn, Södermanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s