Slott och herresäten

Charlottenborgs slott, Motala

Egendomen Vräknebo, där nu Charlottenborg ligger, anses ha varit en del av Vadstena Klosters godsinnehav under medeltiden.

1502 bodde lagman Arvid Trolle i Vräknebo. Sannolikt byggdes slottskällarens två stora stenvalv av gråsten vid denna tid.

1651 fick greve Ludwig Weirik Lewenhaupt som tack för sina insatser under 30-åriga kriget ett stort antal gårdar av drottning Kristina. Det var Kråksten, Vräknebo, Torpa och flera gårdar runt om i Östergötland. Under åren som följde bytte han sina spridda gårdar till ett samlat godsinnehav med säterirättigheter, dvs skattefrihet för huvudgården.

Slottsbyggnaden uppfördes ovanpå en mindre befintligt källare byggd av gråsten. Han lät utvidga källaren åt öster och då byggde man i tegel. Huset blev tre våningar högt.. Västra delen av slottet har enbart murad husgrund, under den västra delen av huset finns ingen källare. Ludwig gav godset namn efter sin hustru Charlotte.

Efter 1766 då en uppfinningsrik man, Carl Gustaf Boije av Gennäs, gifte sig med grevinnan Charlotta Susanna Lewenhaupt som då ägde Charlottenborg hände en olycka som gjorde huset obrukbart. Han hade byggt stora kar på slottets tredje våning som användes till karpodling. EN kall vinter frös karen sönder så vatten och fiskar skadade tredje våningen och mellanbjälklaget vilket skadade huset svårt. Barnenen förmyndare Carl Emil Cronhielm sålde Charlottenborg 1780 till landshövdingen Israel Lagerfelt.

Lagerfelt påbörjade en renovering av slottet vilket tog ganska många år. I sin dagbok beskriver han vad som görs varje år, varifrån han köper in kakelugnar, tegel, taktegel, mm.

På 1890-talet beställdes väggmålningar av konstnären Carl-Erik Törner i två mindre rum och stora hallen i övervåningen. De bemålas med heltäckande väggmålningar.

Vid 1930-talet kompletterades slottet med centralvärme och badrum. Samtidigt delades huset in i två bostäder. På övervåningen bodde det äldre ägarparet Widell och på bottenvåningen den yngre barnfamiljen Widell. 1959 dog herr Widell och Motala stad köpte mark och hus. Änkan fick bo kvar till sin död 1981.

1984 startade Motala Musei- och Hembygdsförening Motala museum i slottet. De drev museet 2016 när Motala kommuns kulturenhet övertog ansvaret och förnyade slottets utställningar.

Charlottenborgs slott, Motala

Adam Ludwig Lewenhaupt

Efter föräldrarnas död övergick Charlottenborgs slott till Adam Ludwig Lewenhaupt född 1658. Riksdrotsen Per Brahe den yngre tog son an Adams och syskonens uppfostran. Redan som elvaåring skrevs Adam in vid universitetet i Lund. Han visade tidigt en begåvning för högre studier och siktade på en karriär som diplomat. Det gick inte så han följde i faderns fotspår och valde den militära banan. Tack vare sin stora bokliga lärdom kallades han för ”den latinske översten”. År 1690 gifte sig Adam med sin kusin Brita Dorothea och 1698 föddes dottern Catharina Sofia på Charlottenborg.

1708 blev Adam befordrad till generalmajor i den svenska armén och placerades med sitt regemente i Kurland, Lettland för att kriga mot Ryssland i det Stora nordiska kriget. Han var en mycket skicklig härförare och strateg som ofta vann över betydligt större ryska styrkor. 1708 var Adam överbefälhavare för infanteriet. Kung Karl XII gav order om att han skulle marschera till den svenska huvudarmén i Ukraina med sin här. Den bestod av 18 000 man och en tross med 2 000 vagnar, 8 000 hästar, kanoner och förnödenheter.

Marschen blev en katastrof, försenad och i dåligt väder blev man angripen av ryssen, förlorade trossen och 6 300 män dog, 3 000 togs tillfånga. De överlevande var skadade, hungriga och kalla, de var en sorglig spillra av den ursprungliga styrkan. Det var en viktig seger för Ryssland. Den ryska vintern 1708-1709 ledde till att många svenskar frös ihjäl. Hela armén var i uselt skick, men Karl XII var optimistisk. Våren 1709 inleddes belägringen av Poltava med svenskarna i underläge. Adam Lewenhaupt ville att angreppet på Poltava skulle avbrytas för att istället riktas mot den ryska huvudarmén, men kungen vägrade. Kungen blev skjuten i foten md blodförgiftning som följd.

Under kungens sjukdom delade fältmarskalk Rehnström och generalerna Creutz och Lewenhaupt på ansvaret. Rehnström avskydde Lewenhaupt och uppdaterade inte honom om planeringen, vilket ledde till att svenskarna förlorade och många blev krigsfångar. Den svenska armén drog sig tillbaka. Kungen övertalades att sätta sig i säkerhet och då fick Lewenhaupt ansvaret för trupperna. Soldaterna var allt mer missmodiga och krigströtta och då tog Lewenhaupt det ovanliga beslutet att fråga regementsofficerare och även soldaterna om deras åsikt. Skulle de fortsätta kampen? Svaret var enhälligt och Lewenhaupt kapitulerade.

Kapitulationen kom som en överraskning för alla oh Karl XII förlät aldrig Adam Lewenhaupt för detta. Han blev därför aldrig utväxlad och dog efter en tioårig fångenskap några månader efter att Karl XII blev skjuten i november 1718.

Adam Lewenhaupt hemfördes till Sverige efter sin död och begravdes i Riddarholmskyrkan.

Samma ämne:

Slott och herresäten
Karolinermonumentet i Duved och Armfeldts karoliner
Minnesdag över Karl XII väcks till liv
Den svenska kungalängden i sammanfattning
KARL XII (1682-1718)
Öfversikt af Svenska Krigsförfattningens historiska utveckling från äldre tider till indelningsverkets afslutande år 1733.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s