Fornfynd

Vikingatida hängsmycke med krigarmotiv 

Litet hänge som föreställer en gående man med svärd i hand och en långskaftad yxa över axeln. Smycken är ett gravfynd från Klahammar, Överselö socken, Södermanland. Föremålen finns  i Historiska museet och har föremålsnummer 1370416-HST.

Hänge från Klahammar

Selaön där Klahammar ligger är mycket rikt på fornfynd. Det finns rösen, resta stenar, hundratals gravar, runstenar och ett stort antal skålgropar som visar att det bott människor där länge och att de har levt i väl organiserade samhällen. Den lilla silverfiguren som hittades i Klahammar har beskrivits så här:

Först vid konser­veringen då föroreningar avlägsnades framgick det att den utgjorde ett välbevarat silverhänge i form av en mansfigur med svärd vid sidan och en skäggyxa över axeln. Figuren är 29 mm hög och väger 3,68 g och ses i profil från höger. Dess högra öga har markerats med en liten punsad cirkel. Samma dekorelement pryder klädedräktens ärmar, svärdsskidan, den triangulära svärdsknappen och skäggyxan. På den flata baksidan finns en hänganordning i form av en liten vertikalt monterad ögla i figurens huvudhöjd.

Hänget föreställer eller symboliserar en betydande person eller företeelse. Det har spekulerats i om det kan vara Tor eller Oden eller någon som representerar en krigarkast. Föremålet kan vara från tiden mellan vendeltid och tidig vikingatid.

Samma ämne:

Fornfynd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s