Småföretag som rekommenderas

Småskaliga mejerier med osttillverkning

Några av alla gårdsmejerier som förtjänar fler kunder.

Blekinge:

Orranäs gårdsmejeri, Jämsjö

”Vi tillverkar ost av get- och komjölk på ett traditionellt hantverksmässigt sätt. Getterna har vi själva på gården, komjölken köps från närliggande mjölkproducenter.

Våra ostar görs på god mjölk från egna getter och på ekologisk mjölk från en grannbondes kor. Vi pastöriserar mjölken och gör därefter allt för hand på gammalt genuint vis. Ingredienserna är förutom mjölken, egentillverkad mjölksyrakultur, löpe, mögelkultur och salt.”

Dalarna:

Stora Lunån, Falun

”Ost som görs i liten skala blir mycket god. Den ena ystningen kanske inte blir exakt likadan som den andra. Men gott brukar det som sagt alltid bli.

Osten blir vitare på vintern när korna äter hö, och gulare på sommaren när de äter gräs.

Den handrörs varsamt och, till skillnad från i ”affären”, så tas inte vår ost fram förrän den är mogen. Därför smakar den också mera.”

Karl Tövåsens fäbod och gårdsmejeri, Vikarbyn

”Ta chansen och upplev en utav de sista riktigt, levande fäbodarna. Med anor från 1600-talet. En bit kulturhistoria med kor som betar fritt i skogen och vars mjölk vi med uråldriga mathantverkstraditioner tillverkar våra mejeriprodukter med, som finns till försäljning efter tillgång.

På fäboden finns även hästar, kalvar, grisar, höns, kaniner med mera. Här kan man njuta av en kopp äkta kokkaffe av vatten från egen källa. Till kaffet kan vi erbjuda till exempel en fäbodsmörgås med hemkärnat smör och småost med mera.”

Hansjö mejeri, Orsa

”Vi jobbar med gårdens egna ekologiska  och KRAV-märkta komjölk som varierar lite i sammansättning beroende på årstid, kalvning och fodergiva.

Osten görs av lågpastöriserad mjölk som ej är standardiserad eller homogeniserad.
Tillverkningen är hantverksmässigt och småskalig, vilket kan göra att ostens kvalitet kan
förändras lite under året med mjölkens och vädrets variation.”

Murboannas ost, Borlänge

”I vår butik säljer vi så klart alla våra egna produkter, men du hittar också delikatesser från hela Dalarna. Marmelader, korvar, oljor, kaffe och te är några exempel på godsaker som finns i våra hyllor. Du hittar dessutom vårt eget öl.”

Dalsland:

DalsSpira mejeri, Färgelanda

”Mejeriet startades av Carina år 2001 som ett litet gårdsmejeri där hon hade egna getter och försäljning av mjölk och ost hemma på gården. Utveckling framåt har varit en hjärtefråga och idag är Dalsspira Sveriges första börsnoterade mejeri. Familjekänslan och omtanken för djuren är fortsatt lika stark nu några år senare när Carina lämnat över driften till dottern Malin.”

Gotland:

Stafva gård, Visby

”Vi har ett gårdsmejeri där vi tillverkar olika ostar, främst dessertostar för försäljning till restaurang och butik. Där jobbar främst Inger med assistans av Patrik mfl.

Besök oss och handla i vår gårdsbutik – alltid öppen för självbetjäning. Vi tar även emot studiebesök till gården med möjlighet att prova ostarna.”

Hejnumkällingens mejeri, Hemse

”I mejeriet tillverkar jag mjuka dessertostar och mera vällagrade halvmjuka och hårda ostar, alla från vår egen mjölk. Allt arbete i mejeriet sker hantverksmässigt och med hög kvalitet.”

Gästrikland:

Högbobruk gårdshandelsförening, Sandviken

Halland:

Kvibillemejeriet, Kvibille

”De välsmakande Kvibilleostarna tillverkas endast ett stenkast ifrån oss och vi är mycket stolta och glada över att ha ett av  Sveriges äldsta ysterier som fortfarande är igång så nära in på knuten.

Ostboden som även är  ett besöksmål i sig,  är i full gång och det är tillsammans med Kvibillemejeriet som vi skapat ett besökscentrum med de välsmakande ostarna samt ramar in det med den unika historien som började för 100 år sedan!”

Skrea ost, Falkenberg

”I vår gårdsbutik hittar ni ostar, mjölk och yoghurt. I mån av tillgång har vi även lamm- och fläskkött från egna djur. För att spara på miljön kan ni även fylla på mjölk och yoghurt i egna flaskor/burkar. 

 I gårdsbutiken hittar ni även produkter från andra halländska mathantverkare som använder ekologiska råvaror så långt det är möjligt.”

Hälsingland:

Forsa gårdsmejeri, Forsa

”Allt arbete i mejeriet görs hantverksmässigt. Forsa Gårdsmejeri är ett mejeri där tradition möter utveckling på ett spännande sätt. Vi är alltid på jakt efter nästa utmaning och nya samarbeten. 

Vi har ystat hälsingeostkaka till försäljning i tre generationer, det är ostkakan som är grundstenen i mejeriet. Receptet har förvaltats från husmor till husmor i generationer sedan 1500-talet.”

Jämtland:

Hillsands getgård, Strömsund

”Hillsands Getgård är en gård med eget gårdsmejeri och butik.

Här tillverkar vi på ett hantverksmässigt sätt traditionella ostar av opastöriserad mjölk från både get och ko.

Vårt mål är att bevara och sprida de traditionella källarlagrade ostarna och att utveckla hantverket vidare. Vi har gått flera ystningskurser genom Eldrimner i Ås och har varit i Frankrike och Italien på studieresor där vi lärt oss att göra många olika delikatessostar.

I vår butik hittar du källarlagrad getost, getmese, getrulle (chevre), färskostar, getcamembert och blåmögelostar, även blåmögelost av komjölk. Butiken är alltid öppen när vi är hemma. Ring gärna innan du kommer för att vara på den säkra sidan.”

Kullens gårdsmejeri, Klövsjö

”Du är välkommen att besöka oss för att titta på den gamla gårdsmiljön, beundra den vackra utsikten och se djuren beta. I juni buför vi djuren till vår fäbod Kullbodarna, som ligger ca 3 km från Klövsjö. Där får djuren gå fritt och beta av det friska gräset hela sommaren. I slutet av augusti är vi åter i byn.

I vårt eget mejeri framställer vi ostar och yoghurt av mjölken från våra fjällkor och lantrasgetter. Ostar och andra delikatesser kan du köpa i vår gårdsbutik, som är öppen tisdag–söndag 12-18 året om.”

Oviken ost, Oviken

”Oviken Ost- Mejeriet med ostar av opastöriserad får- o komjölk.

Mejeriet drivs av veterinären Kristina Åkermo och agronomen Robert Åkermo på gården ”Åkern” i Häggen Oviken, sydvästra Jämtland. Gården har förvaltats av Roberts släkt sedan 1350-talet och har idag nordens största besättning av mjölkfår, 400 st ostfriesiska tackor. Allt foder produceras på gården och tackorna föder sina lamm fritt på betet sommartid.”

Raftsjöhöjdens gårdsmejeri, Hammerdal

”På Raftsjöhöjdens gårdsmejeri i norra Jämtland, tillverkar Gert och Gunilla Andersson ost av både get- och komjölk av hög kvalitet. De kombinerar kulturhistorisk kunskap med modern teknik och arbetar för att producera ostar med mycket smak. De har norra Europas modernaste mjölkningsanläggning, i form av en mjölkningskarusell! I en gårdsbutik har de försäljning av ost och ett sommarcafé för besökarna. Gert tillhör den åttonde generationen på gården som har anor från mitten av 1700-talet.”

Skärvångers bymejeri, Föllinge

”Här kan du finna ostar som inte går att finna i en vanlig butik. Förutom ett 25 tal ostsorter så finns här också hembakat tunnbröd, mathantverk av olika sorter och andra hantverksprodukter från bygden.”

Åsbergets gårdsmejeri, Bräcke

”Ost har tillverkats i många tusen år. Att göra ost var ett sätt att konservera sommarens mjölk för den långa, kalla vintern som var i antågande. Nu äter vi ost för att det är gott och för att det sätter guldkant på tillvaron.

Här i byn Åsberget finns vi med våra getter, vårt gårdsmejeri och vår förädling av mjölk till alla typer av härligt goda ostar! Mums!”

Stengärde getgård, Fåker

”I Fåker som är en liten by i Jämtland finner ni vår gård och de underbara getter som ger oss mjölken vi i generationer använt oss av för att producera prisvinnande getost och getmese. Här strosar getterna fridfullt omkring på stora markområden, andas den friska klara fjälluften och njuter av den milsvida utsikten över de majestätiska Oviksfjällen.”

Lappland:

Lapplands mejeri, Åsele

”Mejeriet ligger i Åsele, södra Lappland (Google maps), där vi har en butik och restaurang som serverar en rad olika kött- och fiskrätter för dig att njuta av äkta norrländskt mathantverk. Har du inte möjlighet att besöka oss och uppleva denna unika produkt kan du enkelt beställa från vår webbutik. Förutom ost finns också kött, sylt, knivar, hantverk och renskinn, allt från Lappland. Välkommen!”

Medelpad:

Strömmens gårdsmejeri, Ånge

”På gården har vi en gårdsbutik där vi säljer alla våra ostar plus några väl valda smakkompisar som till exempel marmelad och kex. Har du riktig tur vid ditt besök så ystar vi i mejeriet, då kan du se produktionen live genom ett fönster. 

Under lågsäsong sep samt jan-mars har vi inga specifika öppentider utan öppnar butiken om vi är hemma.”

Norrbotten:

Kalix ost, Kalix

Skåne:

Soldattorpets mejeri, Klågerup

”På Soldattorpets Mejeri i Hyby tillverkas ostar på ett naturligt sätt och förhand, på mjölk från en närliggande gård med välmåede kor som föds upp på den skånska myllan. Resultatet av detta blir våra fina, unika ostar med en smak och karaktär som är speciell för vårt Mejeri. Kvalitén på våra produkter har gett oss flera utmärkelse som Nordens Ost och priser i SM för mathantverk.”

Vilhemsdals gårdsmejeri, Tommarp

”På Vilhelmsdals gård tillverkar vi kärleksfullt ett tjugotal olika ostsorter, alla med skilda personligheter. Våra mejeriprodukter innehåller bara god mjölk från våra getter och grannens kor, löpe, salt, mjölksyrakultur och blå- eller vitmögel. Allt arbete görs för hand. Vi pastöriserar all mjölk, låter mjölkproteinet koagulera och skiljer ostmassan från vasslen. Sedan formar, saltar och lagrar vi osten. Osten lagras, en del upp till 24 månader.”

Ebbessons gårdsmejeri, Båstad

”På Bjärehalvön, mellan Torekov och Västra Karup har vi vår gård med mjölkkor och ett eget litet mejeri, där vi gör ostar, på gårdens mjölk. I vår butik kan du också köpa vår färska mjölk, och vår krämiga o syrliga yoghurt. Alla våra ostar är gjorda på pastöriserad mjölk, med animaliskt löpe,  utan onödiga tillsatser. Ett riktigt mathantverk.”

Holmana gårdsmejeri, Hishult

”1996 köpte vi Holmana Gård och under åren som följde förverkligade vi drömmen om ett gårdsmejeri. Att leva på landet med djur och odlingar, och dessutom kunna försörja oss på det, var tankar som vi bollat och närt i stort sett sedan den dag vi slog ihop våra påsar.

Efter många kasserade ostar, till vår besvikelse och grisarnas glädje, blev kvaliteten bättre och bättre och som bekräftelse på detta vann vi pris för Sveriges bästa blåmögelost 2005.”

Ådala gård, Billinge

Småland:

Hjortsjö gårdsmejeri, Rydaholm

”Hjortsjö Gårdsmejeri är en litet mejeri som startade 2009. På gården finns sju vita fjällkor som mjölkas för hand.”

Räven och osten, Järnforsen

”Alla ostar på Räven & Osten är producerade av komjölk som hämtas från en granngård. Mjölken pastöriserats, syras och ystras till allehanda sorter. Recepten kommer från kurser, kolleger eller andra håll och förfinas och ändras efter våra egna förhållanden här på gården. Ett riktigt hantverk alltså!”

Södermanland:

Jürss mejeri, Hälleforsnäs

”Mejeriet ligger på Gjutmästarbacken 1 i Hälleforsnäs. Butiken ligger vägg i vägg med mejeriet, där säljer vi vår ost men även lokala specialiteter. Allt efter säsong.

Vi ystar i liten skala på ett hantverksmässigt sätt och lägger ner mycket tid och arbete på våra produkter. Som småskalig ystare gör vi hela jobbet själv. Under lagringen av osten, som kan vara upp till nio månader tvättas och vänds regelbundet alla kittostar. Många av våra ostar lagras på trähyllor som ger osten både en attraktiv yta och smak.

Vi använder närproducerad ekologisk mjölk som kommer från några gårdar i vår kommun, bland annat Fräkentorps Gård och Flassbro Gård, som ligger en bit utanför Hälleforsnäs.”

Sanda gård, Österhaninge

”Gårdsmejeriet Sanda är vårt lilla lokala mejeri i Österhaninge, strax söder om Stockholm. Vi producerar hantverksmässiga ostar av olika typer, allt från goda färskostar till hårdostar. I mejeriet ligger vår gårdsbutik där våra goda ostar finns till försäljning.”

Uppland:

Ostmakeriet, Rindö Vaxholm

”Ostarna, vilka en del lagras i den gamla fästningen Oskar Fredriksborg, säljs i den egna Ostbutiken i mejeribyggnaden. På hyllorna finns mer härliga mathantverk både lokala och nationella. Många är noga utvalda för att passa de olika ostarnas karaktärer samt fylla ostbrickan.”

Skogsbackens ost, Örsundsbro

”Skogsbackens ostar tillverkas för hand med mycket kärlek i vårt eget gårdsmejeri utanför Örsundsbro i Uppland.

Vi tillverkar de ostar vi själva tycker om. I sortimentet samsas milda gräddiga färskostar med raffinerade mögelostar och källarlagrade hårdostar med stark personlighet. Förutom ost, gör vi även smör.”

Ängsholmens gårdsmejeri, Harbo

Väddö gårdsmejeri, Väddö

”Jordbruket har varit ekologiskt sedan början av 1990-talet och idag finns det cirka 60 kossor på gården.

År 2005 startades gårdsmejeriet och osttillverkningen och idag produceras förutom ost även glass inspirerad av italiensk gelato och yoghurt. Vi är otroligt stolta över alla våra produkter men om vi får säga det själva så är vår ekologiska burgarcheddar och vår glass något alldeles extra.”

Vallgarns gårdsmejeri, Enköping

Värmland:

Lakene ostgård, Lakene

”Vår ostgård ligger i Lakene mellan skog, sjöar och ängar. Här tillverkar vi mejeriprodukter på traditionellt vis.

Låt oss överraska dig med vår goda hemgjorda glass, handla i vår gårdsbutik och upplev den lugna miljön.”

Lillängens getost, Sunne

”Våra ostar görs på mjölken från våra getter och fjällkor. Exakt vilka ostar vi säljer ändras en del från år till år, och är i vissa fall beroende på säsong. Kontakta oss om du vill veta hur utbudet ser ut just nu.”

Västerbotten:

Jettes gårdsmejeri, Högland

Västerbottenost, Burträsk

Svedjan ost, Kåge

”Svedjan Gårdsost är en grynpipig hårdost med blomstrande yta, dvs de olika mögel som finns i lagret får komma naturligt och så sköter vi om ytan så vi tycker det blir lämpligt. Det blir som ett naturens eget skal som skyddar osten och dessutom bidrar till smakbildning under mognaden. Denna ost vill vi lagra i ett år eller mer. Ost är verkligen en naturprodukt och innehållsförteckningen blir därför kort : obehandlad komjölk, syrakultur, löpe och havssalt.”

Västergötland:

Sommarhagens gårdsmejeri, Nol

”Det som vi ägnar oss åt kallas för småskaligt mathantverk vilket innebär att ostarna är handgjorda och råvarorna varsamt förädlade. Som allt hantverk är det unika produkter som är omöjliga att exakt reproducera från gång till gång. Det är här mycket av utmaningen och spänningen ligger. Vi vet aldrig exakt hur ostarna kommer att smaka trots att vi följer samma recept. Någon gång kanske mjölkens fettsammansättning skiljer sig åt jämfört med förra gången.”

Gäsene mejeri, Ljung

”Ost från Gäsene smakar mer och det märker du redan vid första tuggan. Den goda och gräddiga smak du känner kommer från svensk mjölk som vi producerar på våra egna gårdar i Ljung. För oss är det viktigt att mjölken behandlas som den råvara det är och därför ligger våra gårdar inom 25 minuter från mejeriet. ”

Almnäs bruk, Hjo

”Tillverkningen av ost på Almnäs Bruk återupptogs den 21 oktober 2008 efter ett uppehåll sedan 1961. Det är det fjärde kända ysteriet i Almnäs historia och vi vet med säkerhet att osttillverkningen existerade redan på 1830-talet.

Wrångebäcksosten är en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som man gjorde på Almnäs redan på 1880-talet och ända fram till 1961. I äldre litteratur kan man läsa att Wrångebäcksosten var urtypen för det som kom att kallas ”storpipig herregårdsost”.”

Påverås gårdsmejeri, Falköping

Falbygdens ost, Falköping

”År 1878 lades grunden till Falbygdens Ost på Tomtebo gård i Borgunda by, mellan Falköping och Skövde.

I slutet på 1920-talet flyttade Folke Andersson mejeriet till Karleby utanför Falköping. Han och hans familj tillverkade hushållsost, smör och ostkaka som såldes på torget i Tidaholm och Jönköping. Första egna butiken etablerads 1937 på Köttorget i Falköping.

1987 öppnades Osterian i Falköping. Här kunde besökarna äta och handla goda ostar ur ett brett sortiment av kvalitets­ost. Efterhand har sortimentet utökats till att idag, vid sidan av osten, också omfatta många andra delikatesser och pres­entartiklar.”

Sivans ost, Baljered

”Sivans Osthandel är familjeföretaget som i fem generationer arbetat med ost.

I ett garage på västgötska Varaslätten finns ett himmelrike för alla ostälskare. Här lagrar Sivan och hennes familj, sina ostar som har blivit uppskattade av så väl krögare och politiker. 

Sivan har mottagit flera utmärkelser för sina unika kunskaper om att lagra ost. Hennes specialiteter är långlagrade svenska hårdostar. Sivans har också ett eget bageri där det bakas knäckebröd och kex på lokala råvaror.”

Västmanland:

Bredsjö blå, Hällefors

”Ostarna görs på ett hantverksmässigt sätt av enbart gårdens ekologiska fårmjölk, salt, syrningskultur, löpe och ev. Roquefortmögel. Både ystning, lagring och egentligen också djurhållning och jordbruk har anpassats utifrån de förutsättningar som gården har att ge när det gäller produktionsmängd, ostsorter och lagringsförhållanden. Helt enkelt ”man tager vad man haver” och gör ostar därefter! Våra mossjordar, som en gång i tiden var de som försörjde Bredsjö bruks invånare och djur med mat och foder, ger under sommaren ekologiskt bete och grovfoder till vintern för de cirka 70-80 mjölkfårstackorna.”

Ångermanland:

Forseds getgård, Bollstabruk

”Forseds Getgård är ett familjeföretag som drivs i samklang med djur & natur, vi har eget gårdsmejeri där det tillverkas getmese, getostar av olika typer, vår egen kolasås (cajeta) av getmjölk samt egna tillbehör till ostarna, marmelader hjortronsylt m.m.

Vi tar även rätt på köttet från våra djur som säljs fryst, eller rökt. I Gårdsbutiken finns även tunnbröd, rökt fläskfilé, get, killing, får och lammskinn m.m.”

Gide get, Trehörningsjö

”Vi har i dagsläget 80 getter med en årlig ostproduktion på mellan 6-7 ton, vi ystar oftast opastöriserad ost med hjälp av en alldeles egen framodlad mjölksyrakultur. Vi säljer vår ost främst till butiker och restauranger som bryr sig om såväl smak som miljön. På gården har vi självbetjäning, kunderna får ta ost själv ur kylskåpet på ysteriverandan, räkna ut vad det kostar och lägga pengarna i en burk.”

Häggby gård, Härnösand

Meåfors getgård, Ramsele

”Meåfors Getgård ligger vid Fjällsjöälven två mil norr om Ramsele i Sollefteå kommun i Västra Ångermanland. Vi har mjölkgetter och dikor som betar vid Fjällsjöälvens stränder. I gårdsmejeriet gör vi getost och getmese som säljs i gårdsbutiken och på lokala marknader. Köttet från dikorna går att beställa i köttlådor för leverans på senhösten. När det är dags så kör vi själva djuren till Rafnaslakt två mil härifrån.

Vår mese och ibland ost säljs också i följande butiker: Hantverkshuset i Ramsele, Edselehallen i Edsele, Made in Ådalen i Långsele, Handlarn i Resele, Macken i Näsåker, Kvarnå trädgård utanför Junsele.”

Öland:

Ölands köksmejeri, Mörbylånga

”Ölands Köksmejeri startade 2013 och ligger i Alby på sydöstra Öland. Vi gör ost på hantverksmässigt sätt, av mjölk från kor i trakten. Sortimentet består av blåmögelost, kittost, lagrad hårdost, grillost och smaksatt färskost.

Ostarna säljs i gårdsbutiker och serveras på restauranger i närområdet.”

Östergötland:

Brostorps gård, Ydre

”På Brostorps gård bedrivs mjölkproduktion och en del av mjölken blir till ost och ostkaka i gårdens eget mejeri.

Våra produkter säljs i flera butiker, framför allt i Östergötland och Småland, men även på en del andra platser. Vi har också en liten gårdsbutik där man kan köpa våra ostar och vår ostkaka, lite annat mathantverk samt textilhantverk från gårdens syateljé.”

Valla gårdsmejeri, Vikbolandet

Boxholms ost, Boxholm

Löt gårdsmejeri, Gammalkil

”Strax söder om Linköping ligger Löt Gårdsmejeri, ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter från gårdens egna mjölkgetter, och ko ostar på Mjölk från Kättestad Ekologiska gård. Vi tar även grädde från Skånemejerier och gör Sveriges godaste hemkärnade smör och syrade grädde.”

Samma ämne:

Småföretag som rekommenderas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s