Olika ämnen

Saxå bruk, Filipstad

Under 1500-talet förekom järnhantering i Saxå och under 1600- och 1700-talet fanns omkring 50 hyttor och många hammare i området. I mitten av 1600-talet smiddes 50 ton järn om året i Saxå.   Järn som smiddes exporterades till stor del under 1600-talet. I mitten av 1800-talet tillkom rostugnen och den dåvarande hyttan byggdes om och blev en stenmasugn. 

När den sisten brukspatronen, Johan Berggren, dog tog Carl Johan Yngström (1814-1907) över och efter honom tog brukspatronen K. K. Karlsson över och drev Saxå bruk till 1912 när ett konsortium tog över. Redan efter ett år gick verksamheten i konkurs och köptes då av Oskar Falkman som sammanförde Saxå bruk med industrin i Hällefors.

1932 blev Saxå herrgård en plats för rekreation för tjänstemän som arbetade vid Hällefors bruk. 1976 köptes herrgården av Eleonor Brandestig som bedrev pensionat. Carl Jan Granqvist köpte herrgården, flyglar och lusthus 1984 och marken där hyttruinerna står löpte han 2010. Sedan dess har byggnaderna renoverats och idag är Saxå bruk, hotell, restaurang och golfanläggning.

Saxå bruk är en välbesökt och uppskattad plats för den som vill bo och äta gott – eller spela golf – i en anrik bruksmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s