Museum

Siggebohyttans Bergsmansgård, Lindesberg

Siggebohyttans Bergsmansgård uppfördes i slutet av 1700-talet av bergsmannen Anders Olsson. Mangårdsbyggnaden är 38 meter lång och har 14 rum och tre kök. Gjutna skorstenskronor är typiska för bergslagens gårdar på 1700-talet. Inredningen i huset är bevarad från den tid när hans son Anders Andersson bodde på gården med sin familj och tjänstefolk i mitten av 1800-talet.

Anders fick tillsammans med sin hustru 17 barn mellan 1822-1847 varav sju överlevde mogen ålder. Maten och andra livsförnödenheter producerades på gården och på åkrarna utanför gården odlades spannmål. Potatis, kål och annat odlades också. På gården fanns även kor, hästar, får och oxar.

Anders var en av socknens rikaste person och ägde andelar i gruvor, hyttor och markområden. Gården är idag ett monument över en epok i Bergslagens historia. Järnet kunde skapa förmögenheter åt driftiga och hårt arbetande personer. personer

Under sommaren är gården öppen för visning och i en gammal drängstuga intill gården finns idag ett café. Örebro läns museum förvaltar gården sedan 1929.

Torvtak har en lång tradition i Sverige, både på landsbygden och i städerna. De fanns mest på bostadsbyggnaden, men även på gårdens andra byggnader. Torven har en värmeisolerande funktion och skyddar den lättantändliga nävern.

Det består oftast av ett innertak med kraftigare bräder och konstruktion. I utsatta lägen som taknocken använder man tåligt virke, tex kärnveden hos fur. Taket täcks med björknäver, med vita sidan neråt och är noga med att täta alla sprickor. Torven med fast rotsammansättning, läggs i två lager på varandra, det förekommer att fyra lager läggs. På det första lägger man grässvålen nedåt och på det andra vänder man den uppåt, överlappande och låter växtligheten frodas, i form av ängsväxter. Man fäster torven vanligen med träkrokar, här på bergsmansgårdarna användes järnkrokar. Längst ned sätter man en mullbräda för att hålla torven på plats. Den sätts så att regnvattnet kan rinna vidare ner från taket. Takets lutning kan ligga mellan 3 och 30 grader för att avrinningen ska fungera. Det är viktigt att torven är vattnad när den är på plats, annars vissnar växterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s