Textarkivet

Midsommar – kontakt med urtiden

På den utmärkta bloggen Brons och Blod läser vi:

”Midsommar har kommit, och den kalla, regniga och mörka tiden när döden har naturen i sitt grepp är förbi och istället närmar vi oss högsommaren där modernatur pressar oss tätt, tätt mot sin varma barm. Det här är en magisk tid i naturen. 

Om man ger sig ut en tidig morgon och går mellan åkrarna så kan man riktigt känna naturens växtkraft. För varje dag blir säden längre och kornen sväller med livgivande näring. Rådjuren som under våren räddhågset galopperat iväg till skogsbrynet efter att förgäves sökt föda på de bara fälten, lägger sig nu bara ner när de ser vandraren och njuter av solens strålar tillsammans med sina kid.

Om man någonsin tvivlar över att livet kan segra över döden, så är det bra att tänka tillbaka på den här tiden på året. Därför har människan, särskilt i norr, alltid firat någon typ av högtid vid midsommar. De lärde är inte eniga i vad det var för högtid som firades, för till skillnad från de andra årstidsbundna bloten, så finns det lite eller ingen dokumentation av midsommarfirande. Ändå är midsommarfirandet det mest spridda och gemensamma hedniska firandet runt hela Östersjön.”

Läs hela artikeln här!

Kategorier:Textarkivet

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s