Museum

Karmenkynna hembygdsgård, Lekvattnet, Värmland

Karmenkynna hembygdsgård ligger i Lekvattnet i Torsby kommun. Lekvattnet var den första socken i Värmland som finländare kom till under 1600-talet. Den svenska staten bjöd in flera tusen finländare för att hjälpa till att odla upp mark. De fick löften om skattefrihet under ett antal år om de röjde mark i otillgängliga trakter och på det sättet bidrog till att odla upp landet. De ägnade sig åt svedjebruk, jakt och fiske men fungerade också som arbetskraft i samband med bergsbruk där de kunde arbeta som kolare men också utföra arbeten i gruvor. De flesta kom från Savolax och hade med sig kunskaper om svedjeteknik och idag används begreppet Finnmarker om områden där de huvudsakligen verkade.

Karmenkynna hembygdsgård visar hur finländarna levde. På gården finns 18 hus som är utmärkande för den kultur som de tog med sig från Finlands östra delar. Husen visar hur levnadsvillkoren var och i husen finns kvarlämnade redskap och husgeråd.

På gården finns stammen av den högsta granen som som har fällts i Sverige. Den var 48 meter hög, 150 år gammal och uttorkad när den fälldes 2003 i Fryksende kyrkskog.

En naturstig vid platsen berättar om träden i skogen.

Tall: Tallen används som virke, möbler, papper, spån och tjära. Man kan också koka te på de unga årsskotten. En tall kan leva i 600 år, stå död i 200 år och ligga på marken i 200 år. En tusenårscykel för djur, insekter och svampar att dra nytta av. Krokiga och underliga tallar har dyrkats som offerträd.

Gran: Granen används till virke, papper konstsilke och vanilin. Många torpare och småbönder var förr tvungna att resa kolmilor för att få fram träkol till järnbruken. Granen var Odens träd och har förknippats med döden. Därför används granruskor och granris i samband med begravningar. Som julgran sattes den under 1700-talet på gödselstacken, eller i taket.

Björk: björken finns som vårt-, glas och dvärgbjörk. Den används till möbler, snickerier, papper och bränsle. Vårtbjörken kan bilda masurträd som används till möbler, skålar och knivskaft. Av glasbjörken tar man näver. Förr gjorde man pottaska (tvål) av björk. Av björksav kan man göra björkdricka och vin. Björken var Frejas träd. Vi dyrkar fortfarande björken vid midsommar.

Al: Alen finns som klibbal och gråal. Den trivs vid åar och sjöar och har rötter med knölar som kan binda kväve. Den används till bränsle och slöjd. I en variant av den fornnordiska skapelsemyten är alen moder till Embla, den första kvinnan på jorden.

Samma ämne:

Mer om byggnaderna på gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s