Minialbum

Edsholms borgruin, Grums

Edsholms borg i Grums i Värmland uppfördes troligen på 1370-talet. Borgen ligger strategiskt vid Slottsbrosundet söder om Grums vid inloppet till Grumsfjorden. På samma plats kan det redan på 700-talet ha funnits en borg som fungerat som både tullstation och försvarsanläggning. På den tiden var platsen en egen holme.

Den borg som det finns rester av idag uppfördes av Erik Kettilsson Puke som var svensk riddare, riksråd och folkungarnas befäl under strider mot Albrekt av Mecklenburg. Erik Kettilsson Puke hade Värmland som förläning och kontrollerade Edsholms borg och Amneholm vid Gullspång. Han förvaltade även Dalaborg (i Melleruds kommun). Han anslöt sig till tolv svenska stormän som gav trohetsförsäkran till Drottning Margareta av Danmark och Norge år 1388 vilket ledde till att hon blev drottning även i Sverige. Kettilsson dödades i i strid på Orust i början av 1396 och begravdes samma år tillsammans med ett barn och ett barnbarn.

Edsholm hade en garnison av legoknektar som var närvarande vid borgen och det fanns personal i form av hantverkare och andra som utförde vissa viktiga arbetsuppgifter. Borgen hade en god militär kapacitet.

Den siste hövitsmannen på borgen var riddaren Herman Gisler som tvingades bort från borgen när den förstördes av värmländska bönder under ledning av Peder Ulfsson Roos i samband med Engelbrektsupproret. Borgen återuppbyggdes aldrig. I samband med utgrävningar har många föremål hittats. Man har hittat militära järnföremål, tärningar, schackpjäser, mynt och annat.

Samma ämne:

Borgviks bruksmiljö, Grums

Gårdsbutiker i Värmland

Wermland (Värmland. Text från 1840)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s