Textarkivet

Fri hyressättning är värre än det låter

Fri hyressättning som regeringen vill införa och som särskilt Centerpartiet och Liberalerna (men även M) strider för är en satsning för att globalisera bostadsbeståndet och en eftergift för svenska och utländska fastighetsägare som vill ha tillbaka sina vinster extra snabbt och utan hänsyn till samhället i stort. Enligt statsminister Stefan Löfven gäller fri hyressättning bara en procent av nyproduktion i fastighetsbeståndet. Men det är bara början på något som kan bli ännu värre framöver. Löfven hävdar att det behövs fler bostäder och framför åsikten att det minsann byggts många nya bostäder under hans regeringstid.

Men eftersom den svenska befolkningen minskar medan antalet migranter ökar kraftigt så är det nya bostadsbeståndet med många hyresätter och även bostadsrätter ett sätt att ge migranterna bostad, även om svenskar också får tillgång till de nya bostäderna.

De nya områden med flerfamiljshus som uppförs över hela landet, främst i storstäderna eller deras ytterkanter, planeras och byggs för att möta den nya globaliserade befolkningens behov. Fri hyressättning innebär att fastighetsägare framöver kan ta ut högre hyror och det gäller även när kommunala bostadsbolag bygger. Det blir ett sätt även för dem att ta ut oskäliga hyror för att finansiera de skador som ofta uppstår i vissa bostadsbestånd. Någon bostadsbrist hade inte funnit om det inte var för att miljoner migranter ska ha bostäder varav många dessutom får förtur. Samtidigt skenar bostadspriserna på villor och bostadsrätter till en oacceptabel nivå som gör det nästan omöjligt för unga förstagångsköpare att kunna köpa en bostad på egen hand såvida de inte har mycket höga inkomster eller får hjälp av sina föräldrar. Den svenska bostadspolitikens sjukdom bottnar liksom mycket annat i att Sverige ska globaliseras.

Var är debatterna om orsaken till alla nya stora och förtätade bostadsområden som liknar nya miljonprogramområden? Den är ingenstans eftersom bostäderna byggs huvudsakligen för alla de migranter som kommer till Sverige i stora skaror och i en aldrig sinande ström. Det byggs för en ny globaliserad befolkning och inte för svenskar även om många tror det. Det är också ett led i en urbaniseringsprocess där landsbygden avfolkas mer och snabbare. Regeringens politik och orsakerna till den kommer aldrig att debatteras i SVT eller annan statsmedia. Då skulle bedrägeriet mot svenska folket kunna avslöjas och det vill inte media medverka till.

Samma ämne:

Räcker dricksvattnet när 500 000 nya migranter kommer till Stockholm?
Det nya betonggettot Mariehäll växer fram i Stockholm
Gigantiska betonggetton växer upp i Täby – vet någon varför?
Region Stockholm planerar för minst 3,3 miljoner invånare om 50 år.
Björn Gillberg: Befolkningsökningen är problemet
Miljöpartiet förstör miljön
Etniska svenskar är snart i minoritet i sitt eget land
Ylva Johansson (S) vill ha MER invandring
Politikernas drömsamhälle: Rinkeby
Sverige har tagit emot över 3 miljoner migranter sedan 1970
Den eftersatta och döende landsbygden


1 svar »

 1. ”Det är också ett led i en urbaniseringsprocess där landsbygden avfolkas mer och snabbare.”

  Hmmm. Om ett år flyttar vi från storstadens villaförort till landsbygden. Våra bästa vänner flyttar också från storstadens villakvarter, halvvägs till landsbygden.

  Vår landsbygdskommun ligger på trekvarts pendelavstånd från storstan. Det finns några villa- och radhusområden som växer, men det byggs friskt i gamla socknar och byar. I vår by är kanske hälften av nybyggena nyinflyttade från större kommuner och andra hälften är barn som valt att bo kvar på landet.

  Anekdotisk evidens från min lilla horisont, att urbaniseringen håller på att vända och svenskar flyttar till landsbygden.

  En plötslig tanke: Det häringa med Corona har inneburit att väldigt många arbetar hemifrån och vad jag har hört, så kommer såväl företag som offentliga organisationer att allt mer satsa på distansarbete. En kamrat har jobbat hemifrån i ett år nu och fr.o.m. i höst blir det troligen så att han kommer jobba 50% hemma och 50% på plats. Denna förändring kan innebära att alt fler ser en möjlighet att flytta lite längre från storstäderna.

  Om man är på kontoret i stan 40%, så är det bara två pendlingsdagar per vecka. Och med tre arbetsdagar hemma per vecka, så kan det t.o.m. vara lockande att bo lite mer lantligt, med odlingsmöjligheter, större tomt och kanske satsa på höns och annat.

  Min spaning är alltså att om tio år, har urbaniseringen definitivt vänt och storstadssvenskar flyttar ut och populerar landsbygden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s