Olika ämnen

Motjärnshyttan, Filipstad, Värmland

Motjärnshyttan i Filipstad är kanske den märkligaste och mäktigaste av hyttanläggningarna i Värmland i form av sin arkitektoniska gestaltning. Det var också en gång den största hyttan i Värmland om man ser till produktionen av tackjärn.

Den första hyttan anläggs redan 1643 ett par km sydost om den nuvarande hyttplatsen. Det är först på 1700-talet som hyttan får sin nuvarande placering alldeles intill dagens riksväg mellan Filipstad och Hagfors. Motjärnshyttan har varit en av de viktigaste tackjärnsproducenterna för Uddeholms bruk och har även under större delen av sin historia varit i Uddeholms bruks ägo. Hyttan lades ned för gott 1916, då hade produktionen av tackjärn koncentrerats till Uddeholmsbolagets masugnar på järnverksområdet i Hagfors.

Precis som andra hyttor i Bergslagen sker en ordentlig modernisering i form av ny teknisk utrustning under 1800-talets mitt och det är också nu som hyttan får sitt nuvarande utseende i form av den enhetliga byggnadsstrukturen med de putsade och ljust avfärgade fasaderna. Precis som på andra hyttanläggningar i Filipstads bergslag är det den tekniska kärnan i verksamheten som finns bevarad. Det är den mäktiga masugnen med malm-, kol- och kalk/kvartsbåsen kvar på masugnskransen. Gasrostugnen som byggdes enligt modell framtagen av J. F. Lundin är märklig med sin ovala form, dessvärre är den övre delen nedriven. Efter hyttans nedläggning har ekonomibyggnader som hörde till hyttan försvunnit, det gäller kolhus, smedjor och bodar som tidigare stod på området.

Malmen transporterades från Nordmarksberg och Tabergs gruvor till Motjärnshyttan. Transporten underlättades väsentligt när järnvägen Nordmark-Motjärnshyttan står klar 1874. Året därpå drar man spåren vidare till Hagfors. Banvallen är fortfarande möjlig att skönja i landskapet.

Motjärnshyttan som är skyddad som byggnadsminne är i privat ägo men förvaltas av Föreningen Värmländska Industriminnen.

(Information från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s