Textarkivet

Boktips! Varför försvinner våra kronjuveler? av Lars Bern

”Efter andra världskriget utvecklades Sverige till att bli en av världens mest framgångsrika industrinationer. Som litet land kunde vi stoltsera med flera världsledande industrier som utgjorde själva grunden för den svenska välfärden. Under de senaste trettio åren har en stor del av landets unika position som industriland gått förlorad.

Lars Bern, med ett förflutet som VD i näringslivet, beskriver i denna debattbok hur han slagits av de många dåligt skötta svenska företagsaffärerna och tvingats omvärdera några av de ledande personerna inom svenskt näringsliv under senare decennier.

Boken är uppdelad i tre avsnitt: en historisk bakgrund, den politiska spelplanen som satt reglerna för företagande samt en analysdel där författaren går igenom de affärer och skeenden där vi som nation förlorat eller skadat viktiga industriföretag, våra kronjuveler som Asea, Astra och Volvo.”

Boken kom 2014 men innehållet är mer aktuellt än någonsin. Den kan beställas här.

Lars Bern intervjuades av Lennart Ekdal med anledning av boken och konstaterade att Sverige och Schweiz hade samma utgångsläge efter andra världskriget men förvaltade sina tillgångar på olika sätt. Medan man i Schweiz var noga med att skydda och utveckla sina varumärken så gjorde man i Sverige tvärtom. Man sålde ut framgångsrika företag och politikerna lät det ske helt utan tanke på framtiden eller konsekvenserna.

Sverige är på hela taget ett gravt misskött land som sedan decennier befinner sig i ett djupt förfall. 

Lars Bern framträder ofta i Swebbtv och kommenterar utvecklingen i landet.

Samma ämne:

Politikerna som raserade våra beredskapslager

Fler boktips.

Är Sverige ett ockuperat land?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s