Minialbum

Hönshylte skans, Tingsryd

Hönshylte skans är en medeltida borg med strategiskt läge vid farleden. En motte-anläggning från 1300-talets mitt.

Hönshylte skans ligger på en smal landtunga vid den här delen av Mörrumsån som kallas Hönshyltefjorden. Borgområdet är kvadratiskt, ungefär 40×40 meter. Borgen består av två byggda kullar omgivna av grävda vallgravar, som skadades när nuvarande landsväg och en tidigare järnväg byggdes. Runt borgområdet fanns säkerligen en palissad av tätt ställda spetsade trästockar. På den nästan fem meter höga jordkullen bör det ha stått et bevakningstorn av trä, inrättat för försvar och utkik.

Hönshylte skans är en av de få motte-anläggningarna i Sverige vilket daterar den till 1300-talets mitt. Motte är en byggd kulle, med ett torn omgivet av vallgravar, gravar och palissader.

Läger var strategiskt valt vid den land- och vattenväg som gick från Blekingekusten till de inre delarna av Värend. Hönshylte skans var den sydligaste av de borgar som lång längs denna farled inom ett avstånd av 15 kilometer, med biskopens borgar Bosholme och Kungsholmen längst i norr.

Några skriftliga källor som kan kopplas till borgen är inte kända. I den här delen av Småland var det antingen biskopen i Växjö, eller frälsemän som befäste sig. Borgen kan vara ytterligare ett av växjöbiskopens fästen. Kanske fungerade den som omlastningsplats mellan land- och vattentransporter för biskopens handel. Den kan också ha tillhört frälsesläkten Hjärne som hade stora egendomar i området. Det har inte gjorts några arkeologiska undersökningar av borgen.

(Text från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s