Landsbygden

Gårdsbutiker i Västerbotten

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några i Västerbotten som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

Sörböle fårgård och gårdbutik, Umeå

”I gårdsbutiken säljs ägg från både höns och kalkon. Kött och korv från får och lamm. Här finns också hantverk i ull, tovat och i skinn, garn, fina ponchos, vantar, handledsvärmare, mössor med mera.”

Hägnaregården, Umeå

”Nu öppnar vi på Hägnaregården vårat trädgårdscafé med en hel hög med godsaker såsom chokladkakor, havreflarn och rabarber. Sе kom och njut i vår lummiga trädgård ute i Hägn!

Glass från lokala Glassbonden säljs alla dagar dе plantskolan och gårdsbutiken är öppen. Likaså kaffe och enklare kakor. På helgen har vi även olika mjuka kakor som serveras med glass, alternativt grädde.

Mjölkfria och glutenfria alternativ finns.”

Åbrånets Limousin, Hörnsjö

”I vår gårdsbutik hittar du inte bara vårt Limousinkött utan även produkter från andra lokala producenter.

Bland annat bärsirap från Jokkmokksbär, marmelader från Presteles Trädgårscafé, konsthantverk från Maria Lundström, safter & sylter från Alterheden, ost från Svedjan Ost, tunnbröd från Hällnäs, choklad från Umeå Vintage Plantations, Byskekarameller och mycket mer.

Vi erbjuder även drycker från lokala bryggerier, bland annat från Bryggverket, Norrlands Fruktvin & Beer Studio. Gårdsbutiken har öppet samma tider som kaféet, se öppettider här.” 

Hälje Gård, Umeå

”Hos oss kan ni handla kött och skinn från vår gård. Vi har också produkter från våra kollegor i vårt närområde. Utöver det har vi även en del specialprodukter för er som gillar mat.”

Mickelbo Gård, Tavelsjö

Välkomna till vårt lilla lantliga café och gårdsbutik, här försöker vi eftersträva så långt det är möjligt närproducerade naturliga produkter och råvaror, utan onödiga tillsatser.

Ni välkomna att sätta er ner och njuta av vårt hembakade, tillverkat med omtanke och äkta råvaror. Förutom fika så finns våfflor, västerbottenspaj och hamburgare från gårdens kött. I gårdsbutiken kan ni handla både våra egna produkter, lokal producerade varor och andra produkter!”

Norums fiskrökeri, Bygdeå

”Sedan 1959 röker vi fisk i Norum i Västerbotten. Idag är fokus varmrökt, kallrökt och gravad fisk samt olika röror och såser som passar bra till.”

Burträsk saluhall, Burträsk

”Burträsk Saluhall är en sammanslutning av lokala bönder och producenter av hantverksmat i Burträskregionen, en bit inåt landet mellan Skellefteå och Umeå.

Vi producerar mat på traditionellt och hållbart vis. När du handlar hos oss köper du direkt av bonden och slipper fördyrande mellanhänder och transporter.”

Bränna gård, Örträsk

”Bränna Gård erbjuder omsorgsfullt producerade produkter såsom lammkött, fårskinn samt hantverk av fårskinn. I vår gårdsbutik säljer vi även produkter från andra producenter exempelvis Västerbottenssåpa, tvål, honung, stickat, träbestick.

Välkommen att göra ett besök hos oss på Bränna Gård! Kontakta oss gärna innan så vi säkert är hemma!”

Leva gårdsbutik, Vännäs

”Här på Levagård säljer vi Ekologisk Naturbeteskött från den egna gården. Vi säljer dessutom andra produkter. Där den röda tråden är Hållbarhet och miljö.

Vi samarbetar med andra lokala matproducenter & hantverkare. I anslutning av butiken har vi även en sy-ateljé där vi producerar barnkläder som säljs i butik & mässor.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s