Landsbygden

Gårdsbutiker i Halland

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några i Halland som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

Högareds gårdsmjölk, Vessigebro

”Välkomna att köpa mjölk hos oss! Vi provar att ha generösa öppettider dvs alltid öppet! Vi har praktiska och snygga glasflaskor till försäljning men vill man använda sej av egna kärl så går det förstås lika bra. Mjölken kommer direkt från våra egna mjölkkor.”

Ahla Mossens Vilthägn, Laholm

”Här säljs våra egna råvaror tillsammans med varor från våra grannar runt om oss. Mer närodlat än så blir det inte. I våra frysar hittar ni frysta styckdetaljer av kronhjort och dovhjort från vårt eget hägn samt mufflon, älg, vildsvin, rådjur och småvilt efter säsong.  Det finns även olika delikatesser från korv till rökt kött av olika djurslag. Riktig mat för alla kök, enkelt att tillaga och både gott och nyttigt att äta. Kliv in så hjälper vi dig att hitta rätt eller skickar med dig ett recept passande för de råvaror du vill testa.”

Öströö Fårfarm, Tvååker

”Vi tillverkar själva mängder med olika inläggningar, marmelader, chutney, gelé och annat. Bra presenter som inte behöver kyla! Vi bakar också skorpor och knäckebröd. I butiken hittar du också bl.a. närproducerad honung, sylt & saft, musli och drycker av olika slag. Vi köper också in härliga ekologiska kryddor, ekologiskt godis, teer som både är ekologiska och rättvisemärkta. Ost har vi för närvarande från Skrea ost i Falkenberg och fårost från Rössbo mejeri, Kalmar.”

Mostorps gård, Getinge

”I gårdsbutiken säljer vi nötkött, fläskkött och lammkött som slaktas, hängmöras och styckas i vårt eget gårdsslakteri.”

Skrea ost, Falkenberg

”I vår gårdsbutik i Skrea söder om Falkenberg hittar du gårdens egna mejeriprodukter. Vi har hårdostar, mjukostar/kittost, mögelostar, grillost och färskost. Här kan du också köpa ohomogeniserad mölk och yoghurt i lösvikt. Alla våra mejeriprodukter är ekologiska, KRAV-certifierade och närproducerade här på vårt gårdsmejeri.”

Tiraholms Fisk, Tiraholm, Unnaryd

”Gårdsbutik och fiskrestaurang med de fiskprodukter som vi själva fångar i Bolmen har sedan 80- talet varit ett uppskattat besöksmål och under 2018 har vi kompletterat verksamheten med hotell och konferensmöjligheter.

Ta tillfället i akt att nära den relation du är här för att bygga – med familjen, vännerna, kollegerna eller kanske dig själv.

Vi ser framemot att välkomna dig med en härlig kombination av mat, miljö och människor.

Du kommer NÄRA- på riktigt.”

Skårs Gård, Fjärås

”Skårs gård passar utmärkt för konferenser, familjeträffar, eller bara ta en kopp kaffe. Här serveras vår omtyckta brunch, hemlagade glass och nygräddade våfflor. Nyhet för sommaren 2019 är vår sommarveranda.Vår ambition är att skapa en miljö som ska kännas välkomnande, med GLÄDJE, KRUBB och UTENJUT. Välkomna önskar Eva-Marie med personal.”

Mariebergs Gårdsbutik, Fjärås

”Vi driver också Mariebergs Gårdsbutik som ligger längs med Tjolöholmsvägen i Fjärås. Här säljer vi färsk pepparrot, nyskördade KRAV-odlade grönsaker, goda färskostar och mycket annat.

Ni är varmt välkomna att besöka vår gårdsbutik. Här säljer vi både färsk pepparrot och förädlade produkter. Vi säljer också våra egna KRAV-odlade grönsaker efter säsong samt andra lokalt odlade produkter.”

Gödebergs Gårdsbutik, Lindome

”I gårdsbutiken säljer vi kött från våra egna köttdjur, som slaktas på Scans slakteri. Köttet kommer sedan tillbaka, och då hängs och möras det i två veckor. Därefter styckas det i vårt eget styckeri.

När det är brist på vårt egna nötkött så köper vi ifrån Scan.

Fläskkött och kött från lamm och kalv köper vi från Scan, och sedan finstyckas det hos oss efter kundernas önskemål. Vi har också rimmade och rökta produkter, t.ex. storsäljaren varmrökt bacon, som vi röker själva. I butiken finner man också god korv från Korvdelikatessen Göteborg, och vi saluför också Mostorps korv och senapsrulle. Allt vi säljer i gårdsbutiken är inte ekologiskt. Vårt motto är att saluföra enbart svenska produkter som tillverkats av råvaror med hög kvalitet.”

Månstorps gårdsbutik, Laholm

”Här kan du handla kvalitetsprodukter från lokala odlare. Vårt koncept är råvaror som är lokalt producerade och vi anser det viktigt att våra kunder vet var råvarorna kommer ifrån. I butiken finns också presentartiklar, äkta stearinljus, handgjorda doftljus av svenskt rapsvax och annat smått och gott. Fyll även en presentpåse med Gårdschips, Bjäresalt eller rapsolja – den perfekta ”gåbortpresenten!” Vi tillvaratar årstidens skörd och därför kan man efter säsong köpa Månstorps egen saft, äppeljuice och äppelmos. Prova även vår inlagda gurka, marmelad och rödbetor.  

Farmors Lada, Glommen

”Butiken med kaffe och kuriosa är öppen varje dag under sommaren. Övriga säsonger har vi öppet vår butik med kaffe & kuriosa när vi är hemma. Så bara knacka på eller ring innan.”

Wapnö Gårdsmejeri, Halmstad

”I Wapnö Gårdsbutik hittar du gårdens alla produkter; mejeriprodukter, öl, lemonad, grönsaker, mjöl samt kött & charkprodukter av gårdens nötkött. Dessutom hittar du kakor, sylter, såser och annat gott från vårt kök.”

Skottorps mejeri, Laholm

”Skottorps Mejeris verksamhet drog igång på riktigt år 2010 efter en livslång dröm hos de dåvarande ägarna av slottet. Mejeriet ägs idag utav 4 delägare som alla äger 25%.

Skottorps ost produceras från mjölkning till färdig produkt i Skottorp och kommer från djur som lever i bra förhållande hos Skottorps Säteri.”

Tångagård, Falkenberg

”Gårdsbutiken riktigt dignar av en massa goa grönsaker från vår egen odling. Potatis, morötter, rödbetor, gulbetor, palster, rotpersilja, kålrötter, röd- o gul lök, vitkål, rödkål, grönkål. Vi har ägg från Särestad Kulegård och honumg från Folkareds Kvarn.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s