Textarkivet

Sveriges fulaste byggnad någonsin

Man skulle kunna tänka sig att när man bygger en Arkitekturskola så borde de som planerar den vara intresserade av att skapa något som väcker positivt intresse och sätter arkitekturen i förgrunden.

När Arkitekturskolan byggdes i Stockholm och uppfördes under åren 1967-1969 i ett område som varit förskonad från trista betongkolosser väckte det stark kritik. Är det något som politiker och samhällsplanerare i Sverige har varit bra på de senaste 60 åren så är det att förstöra våra landskap med monumentalt fula byggnader. De finns överallt i hela landet och är ett utslag av allt från dålig smak till ointresse för att bygga trevligt och vackert. 

Betongbyggarna, de som byggt miljonprogrammet och än idag fortsätter med nya versioner av miljonprogrammet, är människor som inte bryr sig om att skapa ett bra samhälle för svenska folket. Det är nämligen samma politiker och samhällsplanerare som ligger bakom att Sverige ska bli mångkulturellt och då kan man tränga ihop människor lite hur som helst i alltmer förtätade städer. För dem spelar det ingen roll att byggnaderna blir lika tråkiga som det samhället de skapar. Betongen blir ett uttryck för många och allvarliga brister i landet.

När Arkitekturskolan år 2020 utnämndes till Sveriges fulaste byggnad genom tiderna så var det för att svenskar fått möjlighet att rösta om saken på websidan Arkitekturupproret. De som redan efter att skolan byggdes, eller när den planerades, hade kritiska åsikter om bygget fick inte komma till tals. Politikerna och arkitekterna hade bestämt sig för att ge kommande årskullar av arkitekter en grotesk byggnad som de skulle tvingas se varje morgon när de kom till skolan och sedan tvingas vistas i hela dagarna. 

Hur det var möjligt att en sådan byggnad uppfördes kan vara svårt att förstå för den estetisk sinnade människan, men lätt att förstå när man ser vilka betongpolitiker som klamrar sig fast vid makten med hjälp av en maktelit som med stort stöd av media kontrollerar stora delar av opinionen.

Arkitekturskolan hade aldrig byggts och inte heller delar av miljonprogrammet om folkliga opinioner hade tillåtits medverka i besluten.

År 2011 utbröt en stor brand i byggnaden som förstörde stora delar av lokalerna. Sedan 2015 används en ny byggnad på Kungliga Tekniska högskolans campus som arkitekturskola.

Samma ämne:

Boktips! Kriget mot skönheten, av Fredrik Kullberg

Arkitekturupproret

Sveriges fulaste byggnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s