Landsbygden

Gårdsbutiker på Gotland

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några på Gotland som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

Lilla Bjers, Visby

”Här hittar du nyskördade ekologiska grönsaker, rotfrukter, bär och frukt direkt från fälten. Vi har allt från sparris, jordgubbar till meloner och tomater. Allt efter gårdens säsong. Till försäljning finns också t ex vår egen emmervete och inläggningar mm. Vi tillverkar och säljer hantverk av trä, metall och läder.”

Gotlanders Ekogård

”Frilandsgrönsaker och sallat, färskpotatis, gurka, tomater, jordgubbar, aubergine, zucchini, pumpa hallon, krusbär och vinbär. Välkommen och titta förbi för att se om vi kan erbjuda något lokalproducerat till middagsbordet.

Önskas större mängder produkt, slå oss en pling och boka upp dina varor. Det tar oss en stund och plocka i ordning en större beställning då alla produkter skördas för hand.

Vi har även lammskinn från våra fina lamm till salu. Vi har vardagsskinn för till exempel bilen, barnvagnen och pulkan. Tvättbara självklart. Finns även finare plädar för att lägga i favoritfåtöljen, på sängen eller varför inte ge bort en fin present till nån som behöver lite extra lantlig värme. Kontakta oss om du vill se vad vi har att erbjuda.”

Gute glass

”På Gotland finns en gedigen hantverkstradition, inte minst när det kommer till hantverk som går att äta. Med fötterna fast förankrade i den bördiga, gotländska myllan gör vi exklusiv glass tillgänglig för alla. På så vis kan vi sprida lite mer gotländsk godhet till världen.”

Hejde knäcke

”Det viktigaste för mig är att råvarorna är närproducerade – men det är såklart en fördel om de även är ekologiskt odlade. Därför använder jag bara ekologiskt gotlandsmjöl i min produktion. Mjölet hämtas från Labans Kvarn i Roma. Mycket av min inspiration får jag av mina duktiga mathantverkskollegor i nätverket Goda Gotland.”

Kullshagebruk

Sorby Bi & Trädgård

”Vi är ett litet företag som har biodling, gårdsbutik med olika mathantverk och annan hantverk. Gårdsbutiken finns i Stenkyrka, Gotland.”

Sigarve Fårgård

”Gårdsbutik med vackra lammskinn, stolsdynor, garn m.m.”

Hulte Eko, Hemse

”Gårdsbutik med självbetjäning. Kravodlad potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och mycket mera.”

Stora Hamre gård

”Här kan du köpa kvalitetsskinn från Gotländska lamm. Lammen har ett av sveriges vackraste beten invid foten av Grogarnsberget i Östergarn Socken. Betesmarkerna är till stor del förlagda på mark som är naturreservat. Köper du lammskinn/fårskinn av oss så hjälper du till att vårda naturtillgångarna, öppna landskap.”

Stenhuse gård, Klintehamn

”Stenhuse gård specialiserar sig på sparris, rabarber, ramslök, jordgubbar och hallon. Vi värnar om hög kvalitet och säkra livsmedel.

Du hittar våra bär och grönsaker på restauranger och matbutiker som uppskattar hög standard – och så klart hemma i vår egen gårdsbutik i Sanda på Gotland.”

Margus Hemslöjd, Hablingbo

”Butiken, på ca 300 m2, är en omgjord ladugård med en gammal fin tröskvandring där vi säljer gårdens egna produkter som hjortkött, lammkött, gotländskt hantverk, lammskinn, hjortskinn, skinn- och stenarbeten, bland mycket annat.”

Bärgården Källunge AB

”Gårdsbutiken är en enkel byggnad som är bemannad under högsäsong och obemannad under lågsäsong. Här säljer vi allt som vi odlar på gården.”

Risungs gård

”Gårdsbutiken med dom naturliga produkterna. Nedan kan du se några av dom produkterna vi tillverkar. Här finner du en mängd olika varor från gården i en genuin lantbodsmiljö, exempelvis grå korthåriga lammskinn i olika storlekar, stora som små.  

Skinnen kommer från den egna gruppen och är tvättbara. Vi syr kuddar, västar, nallar mm. Vi kan även sy upp annat efter önskemål. Det finns garn och stickade produkter, garnet är spunnet på Gotland av gårdens egen ull.”

Stafva Gårdsmejeri, Visby

”Vi har ett gårdsmejeri där vi tillverkar olika ostar, främst dessertostar för försäljning till restaurang och butik. Där jobbar främst Inger med assistans av Patrik mfl.

Besök oss och handla i vår gårdsbutik – alltid öppen för självbetjäning. Vi tar även emot studiebesök till gården med möjlighet att prova ostarna.”

Burgviks Fiskrökeri, Burgsvik

”Vi har ett stort sortiment av rökt fisk bl.a. makrill, sik, laxfileèr med olika kryddor, rökta räkor, abborrfilé och flundror vid säsong, mm. I färskdisken hittar ni abborrfilé, laxfilé, torskfile och mycket mer.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s