Landsbygden

Gårdsbutiker i Södermanland

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några i Södermanland som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

En av många gårdsbutiker i landet

Onsberga gårdsbutik, Tystberga

”Vissa veckor har vi förskt kött, i övrigt korv, chark och så glass, must och lite annat smått och gott.”

Ändebols gård, Bettna

”Här finner du våra egna ekologiska produkter som tomater, gurka och andra grönsaker, allt efter säsong. Lammskinn från egna gotlandsfår finns i många vackra grå nyanser hela året. I gårdsbutiken säljer vi även många andra ekologiska och närproducerade varor.

I kaféet serverar vi gott ekologiskt kaffe och hembakta kakor. Vi har säsongsöppet under sommaren i gårdsbutiken, kaféet och köket. Från och med början på maj, då våra första primörer är redo till sista helgen i oktober då vi stänger för vintern.”

Ängby gårdsbutik, Björkvik

”Gården är en levande bondgård med lamm-produktion och det finns också hästar, kor, alpackor,  höns,  katter och hundar. På åkrarna odlas gräs och spannmål som blir till mat åt fåren. Av fåren får vi kött, skinn och massor av ull. Våra höns ger oss massor av goda ägg som vi säljer i vår alltid öppna ”självbetjäningsbutik”. 

I Gårdsbutiken (ca. 700 kvm.) kan du handla lammkött, nötkött,  lammskinn, pälsprodukter, hembakat bröd, samt ullhantverk  –  allt producerat på gården. Det finns även garn, trasmattor, chabbi chic, Lena Linderholms vackra keramik, textil från Ekelunds väveri m.m. I vårt café du kan ta en fika med gott hembakat, både sött kaffebröd och matiga mackor. Sommartid brukar vi ha grillad korv och i år satsar vi på att barnen ska kunna få pannkaka. Vi har också en stor ”Loppis” där du kan göra fina fynd!”

Gröna Rosendal, Stigtomta

Gröna Rosendal i Stigtomta – Grönsaksodling med Gårdsbutik – säsongsöppet juli till oktober. Julöppet i december. Här odlas småskaligt, giftfritt och utan konstgödning

Båltsnäs gård, Katrineholm

”I gårdsbutiken säljer vi lamm- och viltkött. Gården ligger 5 km söder om Katrineholm mot Norrköping.”

Stjärnhovs kaningård, Stjärnhov

Vi producerar klimatsmart kaninkött med hög kvalitet och bästa omsorg om djuren. Försäljning av kaninkött  sker i vår egen gårdsbutik samt utvalda butiker.

I gårdsbutiken kan Du handla även andra produkter från gården eller småskaligt producerade delikatesser från andra gårdar i Sörmland samt alla slags djurfoder från Lantmännen.

Stavtorps Honung & Must, Malmköping

”Efter ett antal år som ensam biodlare är detta numera ett familjeföretag. Hösten 2013 öppnade vi musteri här på gården där vi gör must på din frukt men också äppelmust till försäljning i vår butik och till andra lokala gårdsbutiker, caféer, bagerier och liknande. Välkommen att hälsa på oss i Delikatessbutiken eller här hemma på Stavtorp men här har vi bara öppet när äpplena har mognat.”

Wappersta gård, Vagnhärad

”Inne i magasinet ligger gårdsbutiken där man kan förutom att köpa ekologiskt naturbeteskött, korvar, ägg och egenrökt kött från gården även hitta en rad utvalda produkter från lokala producenter. Du hittar även inredningsprodukter och tvålar m.m.”

Vrena grönt, Nyköping

”Här odlar vi Grönsaker,Örter,Plantor & Diverse blomster. Våra produkter säljer vi till butiker och restauranger i närområdet och även till större grossister. Vi har även under säsong en välbesökt gårdsbutik, där du kan köpa alla våra produkter direkt från oss.”

Hornuddens trädgård, Strängnäs

”I vår gårdsbutik hittar du lokala ekologiska produkter, våra såser och marmelader, produkter från vår kollegor i närområdet och lite annat såsom utvalda böcker och andra produkter. Vi har även en hel del ekologiska teer, godis och bästa chokladen. Det som är extra unikt är att vi även har drycker och vinäger som Pomologik producerat. En del under vårt varumärke. men även andra. Prisbelönt cider under flera år så passa på att smaka i caféet och köpa hem så att dina kompisar också får smaka bästa hantverkscidern i Sverige.

Här kan du köpa våra omtalade tomater, olika sorters gurka och en del andra grönsaker – beroende på vad vi har, hinner skörda eller köper in från andra KRAV-godkända kollegor.”

Grinda gårdsglass, Flen

”Gårdsglass som tillverkas på gården med riktig mjölk, ägg och grädde. tillsatser från närområdet i många av glassarna. I cafet finns kaffe, te , saft m.m.”

Kalkungstorp, Eskilstuna

Gårdsbutiken har begränsat utbud för närvarande, men vi har öppet efter  överenskommelse. Eftersom vi oftast arbetar hemma på gården öppnar vi gärna butiken om vi har möjlighet.  Vi säljer bland annat även våra fina långhåriga (oklippta) gutelammskinn som Tranås skinnberederi har berett åt oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s