Olika ämnen

Gårdsbutiker i Lappland

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några i Lappland som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

Kvarna Trädgård, Junsele

”I vår gårdsbutik finns lokalproducerade produkter som vi själva förädlat från trädgårdens odlingar.

Vi saftar, syltar och tillverkar produkter även av bär från skogarna runt Junsele.

Bla. har vår blåbärsvinäger rönt mycket stort intresse och med den har vi vunnit flera priser.

I butiken finns också en del spännande produkter från andra lokalproducenter från området.”

Danielssons ko & Co, Åsele

”I butiken kan ni hitta vårt egna KRAV-kött samt förädlade charkvaror från gården.

Vi säljer även lokala sylter, lokala safter, Gunnarshögs ekologiska raps oljor och rengöringsmedel, honung, ägg, tunnbröd. Allt efter säsong och tillgång. Lammskinn, knivar, hantverk och Leva gårds barnkläder. Ni kan även komma in för att köpa fika, och sedan titta på  gårdens djur.”

M Bergmans Fisk, Vilhelmina

”Vi röker och förädlar fisk, allt från lokalt fiskade ädelfiskar såsom röding och öring till havets läckerheter. I butiken finns, utöver den förädlade fisken, allt från kött, sylt, bröd och praliner med mera, vilka levereras från andra aktörer i närområdet.

Martin Bergmans vision om en gårdsbutik kombinerad med ett rökeri gick i uppfyllelse hösten 2009 då den 230 kvadratmeter stora gårdsbutiken öppnades.

Gårdsbutiken med sin timmerpanel ligger centralt placerad vid den norra in- eller utfarten till Vilhelmina, vid avtagsvägen till Klimpfjäll och Kittelfjäll. I vår gårdsbutik  kan avnjuta både din lunch & middag med färska råvaror av högsta kvalitet.”

Breviksgården, Vilhelmina

”Vi är ett företag som har bedrivit fiskodling i Malgomajsjön sedan 2005. Vi odlar röding och regnbågslax som säljs i vår gårdsbutik. I vårt sortiment ingår också honung från egen bigård. Biodlingen har vi haft sedan 1998.

På senare år har vi skaffat Jämtfår, vars ull vi skickar på spinneri i Jämtland. De fantastiskt mjuka garnhärvorna säljer vi i gårdsbutiken.”

Kategorier:Olika ämnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s