Landsbygden

Gårdsbutiker i Bohuslän

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några i Bohuslän som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

Fårgården i Stala, Varekil

”Välkommen till  Fårgården i Stala, Varekil, Orust.

Får och lammskinn från gården egna djur. Handsydda nallar, får, tofflor och annat smått & gott. Medeltidskläder i lintyg till barn.”

Stensjö Gård, Hunnebostrand

Röe gård Butik och Kafé, Brastad

”I vår butik som är inhyst i ett 1800-talsmagasin finns mycket smått och gott. Till exempel livsmedel, nostalgileksaker, inredning, presentartiklar, keramik och mycket mer. Sortimentet varierar självklart över säsong, och vi vill gärna uppmärksamma alla fina högtider under året såsom påsk, midsommar, jul med flera.

Vi tillagar även egna produkter och säljer, såsom marmelader, fröknäcke och müsli. Från vår systergård Klevs Gård i Bovallstrand säljer vi även ägg, rapsolja och linfrön.

Välkommen in och botanisera du också! Vi hjälper gärna till med smakråd och presentinslagningar av olika slag, för såväl privatpersoner som för företag.

Butiken är öppen samtidigt som kaféet/restaurangen, se aktuella öppettider till höger.”

Aspebergets Gårdsbutik, Tanumshede

”Vad kan du köpa, beroende av säsong;

• Lammkött – detaljstyckat (mar-dec) eller låda (sep-dec)

• Nötkött – från egna limousindjur – detaljstyckat eller låda (sep-dec)

• Påverås Ost – från prisbelönta Påverås Gårdsmejeri

• Tomater & Grönsaker – från eget växthus under högsommar/höst

• Lammkorv, Lammfärsbiff, Ostkorv, Saft, Sylt, m.m.”

Widén Garden, Tanumshede

”Vi är nu extra glada att återigen ha fått uppdraget att arbeta med marknadsföring och sälj av Nordic Crown, från B&P Handelskompagni.

Då vi som grundare av varumärket, tidigare har arbetat med produktutveckling, odling och sälj under flera år hoppas vi på många engagerade medarbetare i detta koncept! 

Idag ökar intresset för både hälsa, naturliga produkter och svenskproducerat. Att vi har fått stor uppmärksamhet genom åren av både media , konsumenter, butiker och kända kockar & krögare gör att vi känner att vi är på rätt väg.”

Överby Lantbruk Äggboden, Uddevalla

Växthuset, Ulvesund, Ljungskile

”Här finns allt du behöver för att så, plantera och odla. Vi har ett brett sortiment av jord, gödning, krukor och trädgårdstillbehör. Vi har mängder av blommor, utplanteringsväxter, kryddväxter, perenner, bärbuskar och fruktträd. Du hittar allt från Tagetes till havtornsbuskarna Svenne och Lotta.

I vår butik säljer vi också ekologiskt egenodlade kryddväxter, som persilja, sallat, basilika, rosmarin och salvia. Beroende på säsong och tillgång säljer vi också närproducerade och ekologiska frukter och grönsaker, nyslungad honung samt hemmagjorda sylter och marmelader.”

Mariebergs gårdsbutik, Kungälv

”I butiken hittar ni kött från gårdens egna djur och massor av lokala produkter.

Bland annat, Bröd, knäckebröd, marmelader, geléer, sylt, rapsolja, skorpor, honung (både naturell och smaksatta) och mycket mer.

Ni kan självklart ta en koppkaffe, dricka, glass och kaka som finns i butiken.”

Solgläntan Gårdsbutik & Ekocafé, Svenshögen

”I vår Solgläntan gårdsbutik hittar du massor av ekologiska produkter samt en frukt- och grönsaksmarknad. Vi har ett stort sortiment av torrvaror, superfoods, hygienartiklar och rengöringsprodukter, getost, choklad, teer, ägg m.m. Under den varma säsongen kan du själv plocka blad och örter i vår örtagård. Många av våra kunder köper i stort sett all sin mat från oss. Ta gärna en titt i vår webshop för att se vårt stora sortiment. Om du bor i något av våra leveransområden i södra Bohuslän och Göteborg så kanske du också vill göra det bekvämt för dig och få din mat levererad direkt hem till din dörr.

Under våren kan du också köpa en del grönsaksplantor från oss och vi säljer även supereffektiva LED-lampor specialdesignade för att ge optimalt ljus vi uppdragning av plantor och skott.

Du är mycket välkommen till vårt lilla Café Solgläntan där vi serverar, kaffe, te och hälsosamma kakor, de flesta av dem gjorda endast på råa ingredienser och bara med naturliga sötningsmedel som nötter, frukt, bär och kokosfett.”

Agnetas Odlingar och konst, Henån

”I vår gårdsbutik finns säsongens sortiment av äpple, päron, saskatoonbär, havtornsbär, blåbärstry och färska hasselnötter. Äppelmust, Kombucha med smak av gårdens bär, frukt och blommor, havtorns -marmelad, -nektar, -pulver, saskatoonglögg, fläderblomssaft och gelé, honung, olika sylter är några av dom förädlingsprodukter som finns i butiken.”

Greby mejeri, Grebbestad

”Gårdsmejeri med tillhörande gårdsbutik. Här säljer vi våra egenproducerade mejerivaror och andra produkter från lokala producenter. Den ekologiska mjölken hämtar vi 7 km från mejeriet och sedan skonsamt behandlar till ostar, smör, glass, yoghurt m.m. med så kort innehållsförteckning som möjligt.”

Lyckans Stenugnsbageri, Hunnebostrand

”Vi vill kunna erbjuda bröd som är gott, hälsosamt, rättvist, mättar och är vackert att se på. Vi vill bidra till att vår svenska landsbygd utvecklas så att den blir levande året runt istället för att bara leva upp under någon månad på sommaren när alla turister kommer. Vi hoppas även kunna inspirera andra till att våga starta småskaliga företag.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s