Landsbygden

Gårdsbutiker i Hälsingland

För att hjälpa butikerna på landsbygden att överleva kan man med fördel besöka dem och inhandla varor som ofta är närproducerade och av bra kvalitet. Det är oftast mer fördelaktigt att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man kvalitet och gynnar dessutom ofta andra lokala producenter av varor som saluför sina produkter i samma butik.

Erfarenheten säger att det är bättre, trevligare och mera gynnsamt för landsbygden att handla i gårdsbutiker. Som konsument får man ett bra bemötande och vet var varorna producerats.

För att underlätta besök i någon trevlig gårdsbutik tipsar vi om några i Hälsingland som förtjänar besök. Titta gärna in på deras hemsidor för att se öppettider etc.

Anderssons potatis AB, Hudiksvall

”Anderssons potatis verksamhet består av odling, bearbetning och packning av matpotatis. I vårt sortiment hittar du allt från tidig färskpotatis till sena vintersorter. Försäljningen sker till både konsumenter och livsmedelsbutiker i närområdet.”

Bergmans fisk, Norrsundet

”Magnus, Lars-Göran och Dennis har nu efter flera års projektering äntligen öppnat upp portarna nere på Udden av Saltharsfjärden. Udden där Häckelsängbönderna hade sina gamla sjöbodar på slutet av 18-talet! Med nytt rökeri, butik, sjöbod och fiskresturang gör vi en satsning mot besöksnäringen och hoppas nu att fisket ska leva vidare i ytterligare generationer i familjen Bergman.

Här kan kan ni avnjuta god mat och god dryck med en underbar havsutsikt. Under säsong arrangeras även musik- och underhållningskvällar. I vår butik hittar ni alltid färsk fisk och lyxiga laxbaguetter att ta med.”

Brita i Brinken, Trönödal

”Hemma på gården mjölkas getterna en gång om dagen med maskin i ett enkelt litet mjölkstall. På Krype fäbod mjölkas de för hand.

Getkött börjar bli mer och mer uppskattat, det är faktiskt en riktig läckerhet. Alla killingar sparas och får gå på sommarbete innan slakt. På så vis blir killingarna till glädje och nytta på flera sätt

För att försöka förbättra lönsamheten och även minska klimatpåverkan i lammproduktionen förädlas så mycket som möjligt av både kött och skinn lokalt. Delsbo Slakteri och Delsbo Chark anlitas för köttet och skinnen bereds genom traditionell alungarvning på Delsbo skinnberederi.

Osten görs i ett litet mobilt mejeri som ligger i anslutning till bystugan i Trönö och säljs lokalt samt direkt till kunder som besöker gården.

Vi bedriver ekologisk produktion och gården är ekocertifierad sedan juni 2017.

Trönö är en livskraftig bygd och lokal livsmedelsförsörjning är något som man ser som viktigt att utveckla för att minska sitt beroende av fossil energi och minska sin klimatpåverkan, men också för att skapa arbete i bygden.”

Charlottenberg gård, Hudiksvall

”Gårdens grönbetesägg är en av våra mest populära produkter. Ägg är en fantastisk matvara, mångsidig och näringsrik som som få, och påverkas  liksom andra jordbruksprodukter  i både smak och innehåll av djurhållning och foder.

Våra värphöns av rasen Lohman Brun, värper bruna fina ägg. De tillbringar hela sommarhalvåret ute  på betesmarker.  Om natten söker de skydd i ”Äggmobilen”, hönshuset på hjul som vi inrett med sittpinnar och värpreden.”

Daniels gårdsbutik, Järvsö

”Gårdsbutiken säljer skinn och garn, lammkött och goda lammkorvar.”

Föne ostkakeri, Färila

”Föne Ostkakeri är en liten Gårdsbutik i Hälsingland som säljer och tillverkar produkter av egen producerad mjölk från gården. Vi tillverkar Ostkaka, Göbb, kalvdans, färsk koost, salladsost samt messmör.”

Forsa gårdsmejeri, Forsa

”Våra produkter finns tillgängliga för alla. Vi säljer till restauranger, grossister, butiker och privatpersoner. Under högsäsong och helger har vi gårdsbutik på gården. Är gårdsbutiken stängd går det bra att plinga på direkt vid mejeriet om lyset är tänt.”

Högbo bruk – Gårdsbutiken, Sandviken

”Du som vill ha med dig en smakbit av Högbo hem, du har hittat till rätt ställe. I Gårdsbutiken hittar du ett brett sortiment av bland annat bröd, ost, chark och grönt från Högbos eget varumärke Made in Högbo, ekologiska och hållbara livsmedel som är gjorda med kärlek här på bruket. Här finns också utvalda varor som rapsolja, honung och sötsaker från flera lokala mathantverkare med samma känsla för god mat som vi själva har.

Vi har både bruksföremål och konsthantverk i hyllorna. Från ateljéerna på bruket kommer konstglas och skulpturer, smycken och kläder, naturslöjd, smide och textil. I grannskapet har vi många fristående hantverkare som tillverkar handstöpta ljus, tvålar, linoljesåpa, keramik och annat som du också hittar i Gårdsbutiken. Kort sagt: här finns den perfekta, annorlunda presenten med personlighet och kvalitet!”

Lars Daniels lantgård, Bergsjö

”I vår gårdsbutik kan man köpa allt från varma Handskar till blåbärssylt. Om ni har något till försäljning så hör gärna av er så finns det kanske plats åt era saker med.

Vårt hembakta hällbröd,tunnbröd,ägg,honung,senap,konst och prydnader mm,mm finns oftast så hör gärna av er eller kom hit och köp alla dagar på året.

Under lågsäsong så kan vi vara borta ibland men slå en signal för oftast så kan det vara någon här ändå.. Vi har även vaccumförpackat ekologiskt kött från gårdens djur iaf oftast .Butiken är alltid öppen när vi är hemma.”

Onsängs gård, Ljusdal

”Gårdsbutiken:
Lammkött, Ekologiskt 
Lammcharkuterier
Ull
Garn
Stickade vantar, strumpor, mössor m.m.
Material till tovning
Får- och lammskinn
Onsängstomtar och andra hantverk
Ägg från gårdens höns

Sedan hösten 2014 har vi vår egna lilla gårdsbutik. Vi håller i regel öppet på lördagar kl. 11.00-14.00, mellan påsk och jul. Från jul fram till veckan innan påsk har vi säsongsstängt i butiken. Det går bra att besöka gårdsbutiken vid den tiden på året också – kontakta Lotta för att bestämma en tid i förväg så öppnar vi gärna.”

Samma ämne:

Gårdsbutiker i Hälsingland
Hälsinglands fana, bondetåget 1914
Förr och nu i Dellenbygden
Mellanfjärden, Hälsingekusten
Trönö gamla kyrka, Hälsingland
Boktips! Dräkternas Hälsingland. Mode – tradition – tolkningar
Såg du det landet (Hälsingesången)
Söderhamn, Hälsingland
Hälsingegården Karlsgården i Järvsö
Runstenar och runristningar: Hälsingland
Söderalaflöjeln, vikingatida flöjel från ca år 1025-1050.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s